Notícies

Interns del CIE aporten al Síndic noves versions sobre la mort d’un intern

05/12/2013

El Síndic ha informat al Fiscal en cap de Catalunya les queixes rebudes provinents d’interns del CIE Zona Franca que qüestionen la versió policial sobre la mort d’un intern.

Alguns interns demanen al Síndic ser entrevistats per oferir la seva versió abans de ser expulsats.

El Síndic va expressar a la Defensora del Pueblo la seva voluntat d’actuar conjuntament i d’immediat per visitar el CIE Zona Franca.

Les denúncies telefòniques rebudes al Síndic de Greuges per part d’alguns interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), amb versions sensiblement diferents a les conegudes per mitjà de la nota oficial de la Policia Nacional, mereixen una investigació ràpida.

Existeix el risc de perdre aquests testimonis si són expulsats del país i, per tant, es recomana una actuació diligent en aquest assumpte.

Com ja va manifestar en una nota de premsa el passat dimarts, el Síndic considera que és imprescindible visitar amb rapidesa el Centre de la Zona Franca i parlar amb interns d’aquest centre per tal de conèixer algunes de les possibles causes que van portar a la mort a un intern.

També manté la petició al Ministeri de l’Interior per visitar el CIE de la Zona Franca. Aquesta petició, malgrat els diversos oferiments, encara no ha estat atesa i, per tant, es nega la possibilitat de supervisió del centre al Síndic de Greuges, tot al·legant que el CIE és Administració central de l’Estat.

Per salvar aquest escull, i davant la urgència dels fets, el passat dimarts el Síndic va expressar a la Defensora del Pueblo la necessitat de concretar una visita immediata i conjunta de les dues institucions o, alternativament  i en representació seva, una visita del Síndic, per informar-ne a la Defensora posteriorment.

Les denúncies rebudes, algunes d’elles amb identificació personal i amb total disponibilitat per a ser entrevistats, han estat posades en coneixement del Fiscal en cap de Catalunya, per tal que prengui les mesures més oportunes en el marc del procediment judicial obert.

Tornar