Notícies

Institucions d’arreu del món constitueixen a Barcelona la primera Associació Internacional de Comissaris de Llengua

21/03/2014

(c) Síndic

L’associació IALC té com a objectiu unificar esforços en la defensa dels drets lingüístics.

El Síndic de Greuges és un dels membres fundadors de la IALC, també integrada per institucions del Canadà, Irlanda, Bèlgica, Kosovo, Finlàndia, Sud-àfrica i Sri Lanka.

La constitució de l'associació posa punt final a un simposi sobre drets lingüístics en què els experts participants han coincidit que l’ús de les llengües cooficials en els serveis públics estatals espanyols està en retrocés.

  • El síndic manifesta que independentment del resultat del procés sobiranista s’ha de mantenir i aprofundir el model lingüístic actual.


La seu del Síndic de Greuges de Catalunya ha acollit l’assembla constituent de l’Associació Internacional de Comissaris de Llengua (IALC), una organització pionera que té com a objectiu la defensa dels drets lingüístics a tot el món i presidida per Graham Fraser, que també ocupa el càrrec de comissari lingüístic federal del Canadà. 

La IALC ha reunit a Barcelona representants de les institucions que la integren, de Canadà, Irlanda, Bèlgica, Kosovo, Finlàndia, Sud-àfrica, Sri Lanka, Gal·les i Catalunya. 

Amb aquest acte, el Síndic i la IALC han posat punt final al Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics, que ha reunit a Barcelona diversos ombudsmen, comissaris de llengua i altres experts nacionals i internacionals. Precisament en el marc d’aquest simposi, el síndic ha manifestat que el sistema lingüístic a Catalunya és un tresor que cal preservar i fomentar, consideració que comparteixen els organismes i observadors internacionals, que situen Catalunya com a model de convivència lingüística.

En aquest sentit, el síndic ha manifestat que independentment del resultat del procés sobiranista, i per damunt de les legítimes diferències partidàries, s’ha de mantenir i aprofundir el model lingüístic actual. Rafael Ribó traslladarà aquesta recomanació al Parlament i al Govern de la Generalitat.

Tot i aquesta bona convivència lingüística, tant el síndic com els ponents participants han denunciat que el Govern de l’Estat espanyol incompleix els mandats en matèria lingüística. Així, en els darrers informes publicats pel Comitè d’Experts sobre l’aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries a Espanya, dels anys 2008 i 2011, s’afirma que cal assegurar la presència de totes les llengües regionals en els serveis públics estatals, i es posa de manifest que l’ús de les llengües cooficials en els serveis públics estatals està en retrocés.

 

Tornar