Notícies

El Síndic diu que la retirada de les pilotes de goma és un encert i recorda que cal fer justícia i rescabalar les víctimes

30/04/2014

(c) Google

Rafael Ribó recorda que també va demanar que la Generalitat rescabalés totes les persones que haguessin sofert danys irreversibles per l’impacte d’aquests projectils. 

La prohibició de les pilotes de goma, que entra en vigor el 30 d’abril, es va decidir el passat novembre fruit d’un acord parlamentari.

Des del 2009 un mínim de sis persones han perdut totalment la visió d’un ull a causa de les pilotes de goma a Catalunya i moltes altres han sofert danys irreparables en altres parts des cos.

El Síndic de Greuges s’ha mostrat satisfet per la retirada, dimecres 30 d’abril, de les pilotes de goma a Catalunya. La prohibició, que ara es fa efectiva, es va acordar el passat mes de novembre, fruit d’un acord parlamentari. De tota manera, recorda que aquest fet no ens ha de fer oblidar l’assignatura pendent que l’Administració, el Parlament i el mateix Síndic tenen amb les víctimes.

Com ja va fer en la compareixença parlamentària sobre l’ús d’aquests projectils, el juliol de 2013, el Síndic recomana l’Administració que ofereixi una explicació pública, àgil i veraç dels fets a les víctimes pels danys soferts,  a més d’una disculpa i del rescabalament econòmic.

El Síndic ha insistit repetidament durant els últims anys en la perillositat d’aquests projectils, que poden provocar danys irreversibles, i en el fet que la seva supressió definitiva no ha de modificar necessàriament el model de gestió de l’ordre públic de distància dels mossos (basat a evitar el cos a cos quan hi ha disturbis). 

Des del 2009 a Catalunya un mínim de sis persones han perdut totalment la visió d’un ull, i un altre nombre indeterminat de persones han sofert greus afectacions, fins i tot irreparables, en altres parts del cos, com a conseqüència de l’impacte d’una bala de goma.

Tornar