Notícies

El Síndic investiga l'atenció als malalts coronaris arran de la mort d'un pacient

15/01/2015

(c) Síndic

El malalt no va poder ser atès a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona perquè el servei estava tancat i es va morir durant el trasllat a Barcelona

Cal determinar si el canvi de cobertura de les unitats d'hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona comporten un risc per als pacients i suposen greuges comparatius 

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici per investigar si els horaris establerts per part del Departament de Salut de les unitats d'hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona poden comportar una desatenció dels pacients. Arran de la mort d'una persona durant el seu trasllat a Barcelona, amb motiu del tancament, a les 8 del vespre, del servei d'hemodinàmica a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, han aparegut diverses notícies en els mitjans de comunicació sobre la problemàtica o disconformitat amb els horaris de funcionament dels serveis.

El pacient va ingressar a les 19.07 perquè li fessin proves i, amb motiu del tancament de la unitat a les 20.00 hores va haver de ser traslladat a Barcelona. La Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona és l’únic servei per tractar aquest tipus de malalties a les comarques de Tarragona i el temps d’atenció no és de 24 hores. Atès que el temps és un factor clau en l’infart de miocardi agut, el Síndic considera cal que l’actuació mèdica sigui com més rapida millor.

Tot i que el 15 d'octubre de 2013 es va ampliar l'horari d'atenció, de 8 a 20 hores, el Síndic vol determinar si és suficient i si es garanteix totalment l’atenció als malalts coronaris.

Diverses plataformes de ciutadans i de moviments socials, sindicats i partits polítics s'han manifestat a favor de l'ampliació horària de la unitat i n'han reivindicat l'obertura les 24 hores del dia i tota la setmana. També reclamen l'activació del codi infart per garantir una assistència i un trasllat urgents, amb equitat i qualitat, a les regions sanitàries Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Concretament, el Síndic farà un seguiment de l'expedient informatiu iniciat pel Departament de Salut sobre la mort del pacient en el trasllat a Barcelona, i requerirà que se l'informi puntualment de les actuacions i mesures que s'adoptin en la planificació territorial a Catalunya dels serveis d'hemodinàmica esmentats, per poder fer les propostes de millora que escaiguin. 

Tornar