Notícies

El Síndic actua d'ofici per aclarir si els missatges catalanòfobs al Twitter comporten un delicte d’odi

26/03/2015

Rafael Ribó insta la Fiscalia i la defensora del poble que adoptin les mesures oportunes

Demana que es reforcin els mecanismes legals per investigar i castigar aquest tipus de delicte

L’accident aeri, en què han mort 150 persones, ha generat comentaris ofensius contra les víctimes 

El Síndic de Greuges de Catalunya s’ha adreçat a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè adopti les iniciatives més apropiades amb relació als missatges catalanòfobs publicats aquests dies a la xarxa social Twitter.

Rafael Ribó, que condemna els missatges contra les víctimes de l’accident aeri, algunes d’origen català, ha manifestat que "sens perjudici de considerar la crueltat de les piulades i el rebuig que em mereixen aquest tipus d’actuacions, els missatges poden ser constitutius de delicte d’odi".

El síndic argumenta que no és la primera vegada que les xarxes socials protagonitzen aquest tipus de delicte, tipificat en el Codi penal. Així, hi ha constància que, el mes d’octubre passat, l’entitat Drets va presentar una denúncia contra cent usuaris de Twitter que havien llançat a la xarxa social missatges catalanòfobs.

D’altra banda, a l’Estat espanyol també hi ha l’antecedent del cas dels missatges vexatoris que es van abocar a les xarxes socials després de l’assassinat de qui va ser la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco.

Rafael Ribó també s’ha adreçat a la defensora del poble perquè traslladi a la Fiscalia General de l’Estat les consideracions del Síndic amb relació a la necessitat d’investigar l’origen d’aquests missatges i si constitueixen un delicte per haver fet apologia de l’odi.

Finalment, el Síndic també ha contactat amb els poders públics per demanar que reforcin els mecanismes legals que facilitin la investigació i el càstig d’aquest tipus de delicte. Al mateix temps seguirà treballant per traslladar els fets a les instàncies internacionals.

Tornar