Notícies

El Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa demana més transparència i control dels CIE

09/04/2015

(c) Google

Insta el Govern de l'Estat que adopti les mesures previstes en el nou reglament en matèria de salut, visites, queixes i supervisió

Publica l'informe adreçat a les autoritats sobre la visita de juliol de 2014 als CIE. El document fa referència a la trobada amb el Síndic

Recorda que cal replantejar els CIE com a centres d'internament aliens al sistema penitenciari

El Síndic de Greuges de Catalunya, a qui el Govern estatal ha negat en diverses ocasions la visita al centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca, s'ha fet ressò de l'informe del Comitè per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d'Europa, en què recomana més transparència i supervisió als CIE de l'Estat espanyol.

El document, adreçat a les autoritats espanyoles, inclou recomanacions i preguntes sorgides arran de la visita que una delegació del CPT va fer als CIE el juliol de 2014. L'informe també recull les trobades que s'han dut a terme, algunes de les quals amb el síndic, Rafael Ribó, i el seu equip.

Pel que fa a la supervisió, l'informe recorda que el nou reglament aprovat el 2014 preveu i encoratja la intervenció de terceres parts, com els jutges supervisors i entitats del tercer sector.

Reforç de les denúncies fetes pel Síndic sobre l'opacitat al CIE

L'informe constata les irregularitats al CIE de la Zona Franca evidenciades pel Síndic des de fa temps, tant per l'opacitat com per les condicions de les instal·lacions i per les sospites de maltractaments, que els mateixos interns han denunciat a la institució.

Pel que fa al sistema intern de queixes al CIE de la Zona Franca, el CPT reclama al Govern que li confirmi si s'ha implementat un registre de les denúncies fetes pels interns. Les autoritats tenen un termini de tres mesos per donar resposta al CPT.

A banda de l'àmbit de la supervisió, el CPT insta el Govern de l'Estat a adoptar les mesures previstes en el nou reglament en matèria d'accés a revisions de salut i confidencialitat, règim de visites, activitats a l'aire lliure, mesures de contenció i el protocol a seguir en cas de deportació.

L'informe també exposa la problemàtica detectada al CIE de la Zona Franca de violència entre interns i per part del personal de vigilància per raó de l'origen. En aquest sentit, el CPT insta les autoritats espanyoles que implementin un pla antiviolència que inclogui la formació dels agents i funcionaris.

Finalment, reclama el replantejament dels CIE com a centres d'internament aliens al sistema penitenciari.

Tornar