Notícies

El Síndic tramita 718 queixes procedents de LLeida durant l’any 2014

06/05/2015

(c) Síndic

Representen el 7,4% de les queixes tramitades a tot Catalunya

Les queixes sobre consum centren el 27% dels casos investigats

L’Ajuntament de Lleida (motiu de 24 queixes) és l’administració lleidatana que ha generat més disconformitat

Les queixes iniciades específicament el 2014 han estat 536

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, s’ha desplaçat avui a Lleida per presentar l’Informe al Parlament 2014, especialment les qüestions relacionades amb les comarques lleidatanes.

En total, el Síndic ha tramitat 718 queixes procedents de la demarcació de LLeida, que representen el 7,4% de tot Catalunya. Aquesta xifra indica les queixes que s’han investigat el 2014, amb independència de l’any d’obertura. El nombre de queixes iniciades específicament el 2014 ha estat de 536.

El 2014, en relació amb el 2013, tant les queixes tramitades (652) com les iniciades (315) han augmentat. Per localitats, les que han registrat més queixes noves el 2014 són Alcanó (171, la majoria per problemes de cobertura amb Movistar), Lleida (101) i Tàrrega (36).

L’àmbit de consum (amb 229 queixes investigades) ha estat el més prolífic, seguit del de polítiques socials (171) i el d’administració pública (169). Pel que fa a les consultes (400), les polítiques socials, amb 101, encapçalen la llista.

L’actuació o manca d’actuació de les administracions lleidatanes (Diputació, consells comarcals i ajuntaments) ha estat el motiu de 161 investigacions. L’Ajuntament de Lleida, amb 24, ha estat l’administració que més n’ha generat. Els temes han estat diversos, com ara les sancions de trànsit, el procés d’admissió de l’alumnat o els serveis socials. En segon lloc hi ha l’Ajuntament de Tàrrega (14).

La Paeria de Lleida ha demostrat una capacitat de resposta menys àgil en relació amb el 2013. Ha passat de tramitar les peticions d’informació en 77 dies (de mitjana) a fer-ho gairebé en 228, un temps molt superior al de la mitjana d’ajuntaments catalans, que han requerit gairebé 115 dies.

Actuacions d’ofici iniciades arran de visites sense preavís de l’ACPT

Per iniciativa pròpia, el Síndic ha obert 23 actuacions d’ofici. D’aquestes, 17 s’han iniciat arran de les visites realitzades sense avís previ per l’Equip de Treball l’Autoritat Catalana per la Prevenció de la Tortura (ACPT) a comissaries i altres centres de custòdia de detinguts.

La unificació de la sanitat pública de Lleida en un sol ens públic de gestió dels centres sanitaris ha motivat una investigació. També s’ha actuat d’ofici arran de la mort d’un nen de tres anys de Mollerussa atès a l’Hospital Arnau de Vilanova. La llista d’espera per accedir a l’optometrista en aquest mateix hospital, que supera els sis mesos, també s’ha examinat.

Finalment, s’ha obert una actuació d’ofici amb relació a deficiències en la cobertura 3G al municipi d’Alcanó.

Queixa contra l’Ajuntament d’Alfarràs pel dret d’accés a la informació

Rafael Ribó ha aprofitat la visita a Lleida per explicar, en el marc d’una jornada sobre transparència i bon govern, la nova competència del Síndic com a garant de la Llei de transparència, amb l’encàrrec d’elaborar un informe anual sobre el compliment que en fan les administracions. 

Sobre aquest tema, ha destacat una queixa presentada per regidors de l’oposició a l’Ajuntament d’Alfarràs, que no donava resposta a la seva sol·licitud d’accés al document del POUM elaborat pels tècnics municipals. L’Ajuntament al·legava que es tractava d’un document provisional que no havia estat assumit per l’equip de govern municipal. Tot i així, el Síndic va assenyalar que aquesta circumstància no justificava denegar l’accés a aquest document. 

Visites de l’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura

En qualitat d’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT) del Síndic ha fet 17 visites a centres i espais on hi ha persones detingudes. En concret, ha visitat la comissaria dels Mossos d’Esquadra i la de la Policia Local de Tàrrega, les Borges Blanques, Balaguer, Mollerussa i Cervera. A la ciutat de Lleida s’ha desplaçat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra i a la de la Guàrdia Urbana. Les visites a les comissaries dels Mossos d’Esquadra de Solsona, Vielha, Ponts i Pont de Suert i a la Unitat Penitenciària de l’Hospital Santa Maria de Lleida han completat la llista.

Arran de la sentència del Tribunal Constitucional que suprimeix l’ACPT, el Síndic ha creat el Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura per continuar exercint les funcions que li atribueixen l’Estatut d’autonomia de Catalunya i la Llei 24/2009, del 23 de desembre, tot respectant el marc constitucional i la sentència.

Les funcions del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura es duran a terme per mitjà de l’Equip de Treball del Síndic de Greuges, amb l’assistència i l’assessorament del Consell Assessor per a la Prevenció de la Tortura, d’acord amb el marc legal previst, i sota les previsions i la direcció del Síndic.

10 desplaçaments de l’equip itinerant de recollida queixes

El Síndic ha visitat 10 localitats lleidatanes per recollir queixes. Els desplaçaments s’han materialitzat en 100 queixes i 48 consultes. Les localitats visitades el 2014 han estat: les Borges Blanques, Cervera, Tàrrega, Lleida, Tremp, Vielha, la Pobla de Segur, el Pont de Suert, Mollerussa i Almacelles.

Tornar