Notícies

El Síndic recomana que el debat lingüístic torni a la comunitat educativa i lamenta que s'enfoqui en clau judicial

08/05/2015

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha destacat que el model de política lingüística que tenim a Catalunya "és un tresor que cal preservar" i que "és dissortat el país que planteja el model educatiu en clau de conflictes judicials".

Ribó ha fet aquestes declaracions arran de la recent sentència del Tribunal Suprem, que avala la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'establir en un 25% el percentatge d'ensenyament en castellà a les escoles amb famílies que ho requereixin. 

Segons el síndic, Catalunya ha de garantir un model educatiu d'acord amb el que estableixen la Constitució i l'Estatut, però ha subratllat que és la comunitat educativa la que ha de portar el pes del debat i prendre les decisions.

El Síndic ha recordat que el model d'immersió lingüística fa trenta-dos anys que funciona amb normalitat i serenitat a Catalunya, ha garantit la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. A més, dóna bons resultats acadèmics de coneixement del català i el castellà, comparables i fins i tot superiors a altres comunitats autònomes amb només una llengua.

"Es un model que respon a tots els tractats internacionals subscrits pel Govern espanyol, com la Carta de llengües" ha manifestat Ribó, que també ha afirmat que el model català de societat plurilingüe s'ha destacat internacionalment com un exemple a seguir.

El Síndic ha obert una actuació d'ofici davant les disfuncions organitzatives que pugui ocasionar el recurs interposat pel Govern de l’Estat contra el procés de preinscripció escolar a Catalunya. La voluntat del recurs és prorrogar el període de matriculació per poder informar l’alumnat de manera individualitzada sobre l’opció de triar el castellà com a llengua vehicular. Aquesta imposició, segons el Síndic, podria resultar contrària a la mateixa jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC) i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Tornar