Notícies

L'acte del Dia Internacional contra la Tortura posa l'accent en el paper del metge per prevenir i detectar maltractaments

26/06/2015

(c) Síndic

El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha acollit la Jornada de Commemoració del Dia Internacional de les Nacions Unides de Suport a les víctimes de la Tortura, que se celebra el 26 de juny, i que ha organitzat el mateix COMB conjuntament amb el Síndic de Greuges de Catalunya i les Nacions Unides.

L'acte s'ha centrat en el paper del metge en la detecció i la prevenció del maltractament al detingut d'acord amb el Protocol d'Istanbul.

Entre els experts que hi han participat, destaquen Juan E. Méndez, relator especial de l’ONU. També hi han intervingut l'adjunt general al Síndic, Jaume Saura, i el Dr. Josep Arimany, director de l’Àrea de Praxi del COMB, que han exposat el que recull el Protocol sobre aquest tema.

El Protocol estableix que els experts mèdics que participin en la investigació de tortures o maltractaments s’han de comportar, en tot moment, d’acord amb les normes ètiques més estrictes i, en concret, han d’obtenir el lliure consentiment de la persona abans d’examinar-la.

També diu que els exàmens han de respectar les normes establertes per la pràctica mèdica. S’han de dur a terme en privat, sota control de l’expert mèdic i mai en presència d’agents de seguretat o d’altres funcionaris del govern. L’expert mèdic ha de redactar tot seguit un informe precís.

La conferència magistral "La tortura i els drets humans en el món globalitzat" ha anat a càrrec de Duarte Nuno Vieira, consultor forense de l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU.

Entre els participants a les taules rodones posteriors, hi ha hagut José María Mena, exfiscal en cap de Catalunya i membre de l’Equip de Treball del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), que ha explicat les funcions del Síndic en matèria de supervisió de la tortura després de la sentència del Tribunal Constitucional.

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que també ha intervingut, ha destacat les garanties de seguretat física i jurídica dels detinguts i dels agents implicats en la detenció.

Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya, i Jaume Padrós, president del COMB, han clos la Jornada.

Tornar