Notícies

El Síndic alerta que el Registre Civil dóna hora a un nadó per obtenir la nacionalitat per al 2021

02/07/2015

És un cas de molt mala administració i il·legalitat

La nena va néixer a Badalona l'abril de 2015 i la seva mare és d'El Salvador

La normativa estableix que si cap dels progenitors li transmet la nacionalitat d'origen, l'infant té dret a obtenir la ciutadania espanyola 

El Síndic de Greuges ha tramès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Defensor del Poble la queixa d'una mare a qui se li ha assignat des del Registre Civil de Santa Coloma de Gramenet un temps d'espera de sis anys (té cita per a l'any 2021) per sol·licitar la nacionalitat espanyola per a la seva filla de dos mesos i mig.

El Síndic recorda que aquesta dilació en un procediment per accedir a la nacionalitat vulnera el dret a la bona administració perquè suposa deixar un infant sense documentació amb efectes sobre l'exercici efectiu d'altres drets. És més, aquesta dilació és un exemple flagrant de mala administració i caldria exigir responsabilitats a les autoritats competents, a més dels canvis immediats necessaris per esmenar-ho.

Rafael Ribó evidencia que s'està cometent una il·legalitat i considera molt greu deixar apàtrida una persona fins al 2021.  Atès que suposa una vulneració de drets, demana que es prenguin amb urgència les mesures oportunes per corregir aquesta situació, de manera que l'expedient de nacionalitat d'aquesta nena tingui un caràcter prioritari.

Igualment, el Síndic posa de manifest que, en general, és inadmissible que els procediments per accedir a la nacionalitat tinguin aquestes demores, i demana que s’adoptin mesures per resoldre aquesta situació.  En els seus informes anuals, el Síndic ja ha alertat que els registres civils han de vetllar per no deixar cap infant sense nacionalitat i verificar si la inscripció del naixement del menor en el registre consular és qualificada per la legislació estrangera aplicable com a requisit per adquirir la nacionalitat dels pares. Un cop constatat pel registre civil l’esmentat caràcter de la inscripció no practicada, cal atorgar al menor la nacionalitat espanyola per evitar que quedi en situació d’apàtrida originària. En aquest sentit, ha insistit que cal que el Ministeri de Justícia incrementi els mitjans per evitar les dilacions extremes.

La normativa estableix que els nascuts a Espanya de pares estrangers obtenen la nacionalitat espanyola d'origen si, almenys, un dels progenitors ha nascut també a Espanya. En el cas que cap dels progenitors estrangers no hagi nascut a Espanya, s'obtindrà la nacionalitat espanyola si els pares són apàtrides o si s'acredita que cap de les seves legislacions atribueix al fill una nacionalitat. En aquest sentit, el consolat d'El Salvador certifica que no s'han fet els tràmits per acreditar-la com a ciutadana salvadorenca.

Tornar