Notícies

El Síndic analitza amb les entitats socials les novetats del cas Castor, el sistema ferroviari i els monuments franquistes

09/07/2015

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, s'ha desplaçat a Tortosa per reunir-se amb representants de la Plataforma de les Terres del Sènia, la Plataforma Trens Dignes i la Comissió per la Retirada de Símbols Franquistes, per analitzar les novetats i fer propostes per a la plataforma Castor, les millores del sistema ferroviari i la retirada de símbols franquistes. 

Informe Castor i altres actuacions

El novembre de 2014 el Síndic va presentar al Parlament de Catalunya l'informe sobre el projecte Castor. En aquella ocasió, es va sol·licitar la suspensió del pagament dels 1.350,72 milions d'euros que hauran d'assumir els consumidors, es va qüestionar si la compensació atorgada a la companyia és conforme a les regles de la competència, tot alertant que el Decret podria vulnerar el Tractat fundacional de la Unió Europea en matèria d'ajuts d'estat.

En la reunió amb la Plataforma de les Terres del Sènia s'han tractat l'anunci que s'ha fet recentment de tornar a injectar gas a les cavitats del magatzem i la tramitació que s'està duent a terme a la Unió Europea davant el BEI (Banc Europeu d'Inversions).

Informe Projecte Castor 

Retirada de símbols franquistes

El síndic s'ha reunit amb la Comissió per la Retirada de Símbols Franquistes, tant per exposar-los les actuacions endegades des de la institució com per rebre les seves queixes. En aquest sentit, el síndic els ha explicat l'obertura aquest any d'una actuació d'ofici per analitzar les actuacions de l'Ajuntament de Tortosa en aquest tema.

Millores en la xarxa ferroviària

Rafael Ribó també s'ha reunit amb la Plataforma Trens Dignes de les Terres de l'Ebre amb l'objectiu d'aconseguir millorar les freqüències dels trens que connecten les Terres de l'Ebre amb la resta de Catalunya i reduir la tarifa dels trajectes. En aquest sentit, el síndic ha informat la Plataforma que ja ha iniciat, d'ofici, una investigació per analitzar el greuge comparatiu pel que fa a les tarifes.

Les xifres de les Terres de l'Ebre més destacades del 2014

El síndic també ha presentat l'Informe al Parlament 2014, especialment les qüestions relacionades amb les Terres de l'Ebre.

En total, el Síndic ha rebut 559 queixes procedents d'aquesta regió, que representen el 48% de la província de Tarragona i el 5,8% de tot Catalunya. D'aquestes, 405 han estat relacionades amb el projecte Castor, la qual cosa representa un 72% respecte de la xifra global.

El 2014, en relació amb el 2013, en què hi va haver 138 queixes, hi ha hagut un increment superior al 400%. Per localitats, les que han registrat més queixes noves el 2014 són Alcanar (393, 355 relacionades amb el projecte Castor), Amposta (30) i Tortosa (28).

L'àmbit de medi ambient, amb 422 reclamacions, ha estat el més prolífic, seguit del d'administració pública (66) i del de polítiques socials (37). Pel que fa a les consultes (244), l'àmbit d'urbanisme i habitatge, amb 99, encapçala la llista.

L'Ajuntament de Tortosa accepta el suggeriment del Síndic pel dret d'accés a la informació

Amb l'aprovació recentment de Llei de transparència, el Síndic de Greuges ha vist augmentades les seves competències, ja que a la funció de supervisió que ja tenia pel que fa a les administracions públiques i la seva transparència, s'hi ha afegit l'encàrrec d'elaborar un informe anual d'avaluació del compliment que en fan les administracions.

Sobre aquest tema, destaca una queixa per la manca de resposta de l'Ajuntament de Tortosa a una sol·licitud d'accés a unes actes de reunions. El Síndic va demanar a l'Ajuntament de Tortosa que donés resposta a l'escrit del promotor. Des del juny de 2014 tothom que ho desitgi pot consultar, descarregar i imprimir des del web municipal les actes aprovades de les juntes veïnals des de l'any 2011 fins a l'actualitat.

TRes desplaçaments de l'equip itinerant de recollida queixes

El Síndic ha traslladat un equip de recepció de queixes a Tortosa, Amposta i a Móra la Nova. Durant aquests desplaçaments s'han recollit un total d'14 queixes i 18 consultes. 

Tornar