Notícies

El Síndic convida la Junta Electoral a vetllar perquè totes les cadenes facin un seguiment proporcional de la campanya del 27S

17/09/2015

(c) Síndic

La manca d'equitat de les televisions privades pot distorsionar la visió i l'opinió dels electors

La llei estableix que les ràdios i les televisions, que emeten sota llicència pública, estan sotmeses a criteris de proporcionalitat i de neutralitat

Reclama que es prioritzi el criteri informatiu professional, respectuós i amb proporcionalitat

Davant l'evidència de les xifres, proposa a la Junta que actuï davant d'aquells mitjans que s'allunyen de la proporcionalitat

El Síndic de Greuges de Catalunya ha convidat la Junta Electoral Central (JEC) a sotmetre les cadenes de televisió privades als criteris de neutralitat i proporcionalitat que estableix el marc jurídic pel que fa a la cobertura de la campanya electoral del 27 de setembre.

El síndic, a partir d'informes anteriors i de les queixes rebudes, com ara del Col·legi de Periodistes i del col·lectiu d'advocats Drets, ha elaborat un informe comparat de la cobertura de la campanya de les eleccions al Parlament del 27 de setembre entre cadenes privades i públiques. Les xifres donen uns resultats desequilibrats, que posen en evidència la parcialitat d'algunes cadenes privades i la impunitat que tenen davant les autoritats competents.

Com es veu en el gràfic annex en el document adjunt, les cadenes que més han respectat la proporcionalitat actual de la distribució parlamentària són TV3, amb desviacions gairebé imperceptibles, i TVE1, amb una desviació poc significativa. La Sexta, Cuatro i Antena 3 destaquen per la sobreinformació de determinades llistes (la Sexta i Cuatro pel que fa al PSC, i Antena 3 i Cuatro pel que fa al PPC). Per contra, la candidatura de Junts pel Sí ha estat objecte d'una cobertura molt inferior a Antena 3, la Sexta i Cuatro, i la candidatura d’Unió Democràtica de Catalunya en els casos de Tele5 i Cuatro.

Els mitjans que han registrat una desviació poc significativa pel que fa a la proporcionalitat, TV3 i TVE1, sumen un percentatge de quota de pantalla dels canals analitzats del 47,57%. Per tant, es pot arribar a la conclusió que el 53% dels teleespectadors de continguts electorals han format les seves opinions electorals a partir d’informacions desviades de la proporcionalitat recomanable. 

La manca de proporcionalitat contrasta amb el rigor i els principis de paritat que s'apliquen a les televisions públiques. A més, perjudica i distorsiona la visió dels electors, que no poden exercir el dret de vot amb una opinió ben formada i informada. 

Rafael Ribó defensa que el dret de vot és un dret fonamental de qualsevol democràcia i ha d’estar protegit i garantit per evitar qualsevol manipulació. Recorda que la Constitució propugna el pluralisme com un valor superior del seu ordenament jurídic. També destaca que les televisions privades emeten sota llicència pública que atorga l’Administració i que estan sotmeses als criteris de pluralitat i proporcionalitat.

(Les recomanacions i el gràfic estan inclosos en el document adjunt de la nota de premsa íntegra i en l'informe)

Tornar