Notícies

El Síndic constata una mala praxi de l'Administració electoral en el sistema habilitat per votar per correu

21/09/2015

El retard en l'enviament de la documentació és una de les queixes més repetides

Rafael Ribó ha advertit reiteradament des del 2011 que cal implementar un sistema telemàtic més àgil  

El Síndic de Greuges ha constatat que els obstacles que han impedit a molts ciutadans exercir el dret de vot per correu durant els últims anys s'estan repetint en el cas de les eleccions per al proper 27 de setembre. Rafael Ribó, que des de l'any 2011 ha estat alertant i fent recomanacions amb relació a les dificultats per votar per correspondència, qüestiona l'actuació i la voluntat de l'administració competent per solucionar i agilitzar aquest procés amb vista a les eleccions del pròxim diumenge.

El Síndic ja ha atès més de quinze reclamacions relacionades amb l'exercici del dret de vot i de participació en aquests comicis. La majoria estan relacionades amb les dificultats que planteja el sistema actual de vot per correu des de territori estatal i des de l'estranger. La principal reclamació, tant dels electors que van demanar el vot per correspondència des de territori estatal com dels que han volgut exercir el seu dret des de l'exterior i van tramitar la sol·licitud de vot dins de termini, és no haver rebut a temps la documentació necessària per votar.

La problemàtica va ser denunciada pel Síndic als comicis municipals de l'any 2011, als del Parlament de Catalunya de l’any 2012, al del Parlament Europeu de 2014 i a les municipals de 2015.

El Síndic considera lamentable i molt greu que no s'hagi fet res per resoldre aquesta problemàtica. Davant d'això, insisteix que cal regular un sistema telemàtic d’emissió del certificat d’inscripció en el cens electoral per als residents a l’exterior que optin per emetre el vot per correu, eliminar el requisit de vot pregat per als electors des de l'exterior que optin per dipositar el vot en urna i introduir un sistema d’emissió de vot per Internet que permeti als votants emetre el seu vot per aquesta via. Tot això, amb la implementació dels mecanismes informàtics de seguretat i verificació de la identitat del votant i del principi “un ciutadà, un vot” que es considerin pertinents.

 

Tornar