Rafael Ribó s’adreçarà de nou als organismes competents perquè estableixin un preu social per a aquesta font d'energia
Molts usuaris de gas butà entrarien dins de la categoria de consumidors vulnerables, com ara el col·lectiu de persones grans
El Síndic de Greuges de Catalunya alerta que la mesura del Ministeri d'Indústria d'incrementar un 3,3% el preu de la bombona de butà és incongruent amb les polítiques socials adreçades a combatre la pobresa energia. Precisament, una de les mesures que Rafael Ribó ha recomanat reiteradament durant els últims anys per lluitar contra aquesta situació, que afecta milers de persones i de llars a Catalunya, és establir un preu social per al gas butà.
Aquesta és una de les recomanacions incloses en l'Informe sobre pobresa energètica, de l'any 2013, i en l’Informe del dret als subministraments bàsics (electricitat, aigua, gas), de l'any 2014. Rafael Ribó adverteix que molts usuaris de gas butà entrarien dins de la categoria de consumidors vulnerables, com ara el col·lectiu de persones grans, i desaprova que la pujada s'apliqui justament els dies de més fred de l'any. Aquest fet també és contrari a la proposta del Síndic que les persones en risc de pobresa (o vulnerabilitat) energètica tinguin garantits els subministraments bàsics a l'habitatge.
Rafael Ribó s’adreçarà de nou als organismes catalans i estatals competents perquè tinguin en compte les seves consideracions i fixin un preu social per al butà.
El gas butà és una font d’energia tradicionalment utilitzada en bombona de 12,5 kg i té un preu màxim fixat periòdicament pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. Aquests preus afecten les bombones de gas butà, un gas liquat del petroli (GLP) envasat, de càrrega igual o superior a 8 kg i inferior a 20 kg, ja que, per contra, el preu és lliure per a les bombones de 6 kg o inferiors (també conegudes com a càmping gas).
Les noves tarifes s'apliquen oficialment des del dia 19 de gener de 2016 a les zero hores.