Demana al Defensor del Poble que analitzi el compliment de la Llei que regula el sistema d’FP per a l'ocupació en l'àmbit laboral
Els darrers quatre anys el Govern central ha destinat d’aquests fons més de 4.000 milions d’euros a sufragar prestacions i formació per a treballadors a l'atur
Segons la Cecot, la normativa incompleix diverses sentències del TC i el Tribunal de Comptes ho denuncia en un informe de fiscalització
Ribó confia que la CE anunciarà aviat si investiga formalment les indemnitzacions del Castor, com li han demanat la Cecot i el Síndic
El Síndic de Greuges de Catalunya traslladarà al Defensor del Poble diverses evidències sobre la necessitat de revisar la Llei que regula el Sistema de Formació Professional per a l'ocupació de treballadors en actiu. Rafael Ribó ha explicat aquest dijous que, tot i que són de caràcter finalista, les quotes mensuals de formació professional que s'haurien de destinar a formar treballadors en actiu s'estan utilitzant per sufragar prestacions i formació de persones en situació d'atur.
Acompanyat per Antoni Abad, president de la patronal catalana Cecot, que ha presentat una queixa per aquest tema, el síndic ha avançat que demanarà a la defensora del poble que analitzi el compliment de la Llei. També s'ha adreçat al Ministeri de Treball i al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
Aquesta desviació dels fons de les quotes està emparada per la Llei 30/2015, la qual, segons la Cecot, incompleix diverses sentències del Tribunal Constitucional. El Tribunal de Comptes també denuncia en un informe de fiscalització que el servei públic d'ocupació estatal ha finançat el dèficit del conjunt de prestacions per desocupació amb els diners sobrants de les quotes de formació professional.
Segons la Cecot, patronal que representa directament 6.000 empreses i indirectament prop de 50.000, el Govern estatal ha destinat durant els últims quatre anys més de 4.000 milions d'euros recaptats d'aquesta manera a sufragar prestacions per atur i formació per a treballadors a l'atur. La patronal proposa com a possible via per recuperar els diners de les cotitzacions socials per a formació d'ocupats un sistema similar a l'utilitzat en el cas del cèntim sanitari imposat en la gasolina.
Actualment, en les nòmines dels empleats es reté un 0,1% de la base per finançar la formació continuada als treballadors. La retenció per aquest mateix objectiu és superior per a les empreses, una cotització d'un 0,6%. Per tant, es tractaria del 0,7% de cotització en concepte de formació professional amb caràcter finalista, que el Govern reiteradament distribueix en altres conceptes i de manera poc transparent.
Estat de la investigació de la Comissió Europea sobre el cas Castor
Rafael Ribó ha aprofitat la trobada amb la Cecot per referir-se al cas Castor. Ambdues organitzacions han estat al capdavant del moviment reivindicatiu contrari que els consumidors hagin d'assumir les indemnitzacions de l'empresa promotora, mètode aprovat pel Govern estatal per mitjà d'un reial decret.
El síndic confia que la Comissió Europea, que actualment està valorant si obre una investigació formal per irregularitats en la llei de la competència, anunciï públicament que durà a terme l'esmentada investigació, com li han demanat la Cecot i el Síndic, aquest últim per mitjà del Defensor del Poble Europeu.