Notícies

El Síndic investiga la intervenció de la DGAIA en els infants desemparats addictes a la cola

29/04/2016

S'ha adreçat a l'Administració per contrastar les informacions publicades i confirmar si manca un pla d'actuació integral

També ha demanat dades sobre els escapoliments dels centres tutelats

Atesa la gravetat de la situació, ha demanat rebre tota la informació sol·licitada amb la màxima celeritat

Saber quines actuacions ha dut a terme la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per detectar i identificar el nombre d'infants i adolescents desemparats addictes a la inhalació de cola que es troben en determinats barris de Barcelona. Aquesta és la primera qüestió que el Síndic ha fet arribar a la DGAIA davant la sospita que manca un pla integral d'intervenció per abordar la situació.

Aquesta sospita es desprèn de les informacions publicades sobre les dificultats dels adolescents per adaptar-se als recursos del sistema de protecció i les conductes de risc i de consum de tòxics que mostren. En aquest sentit, el Síndic també ha demanat dades sobre els escapoliments d'infants i adolescents tutelats durant el 2015 i el 2016.

En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic ha sol·licitat, a més, informació sobre quines mesures s'han previst per cobrir de manera urgent les necessitats concretes dels infants, si hi ha programes d'acompanyament per facilitar-ne la integració social i si s'han signat convenis i/o programes de col·laboració per abordar aquesta situació des del país d'origen dels infants i adolescents.

El Síndic ha posat com a exemple que el programa Catalunya- Magrib (2006-2012) abordava el risc d'infants i adolescents d'emigrar sols a Europa oferint formació en el lloc d'origen (Marroc) i també ajudava els que ja havien emigrat i volguessin tornar. Aquest programa també tenia l'objectiu de tractar l'entorn familiar d'origen d'infants i adolescents tutelats a Catalunya.

Atesa la gravetat de la situació, ha demanat rebre tota la informació sol·licitada amb la màxima celeritat i ha recordat a la DGAIA que el termini legal per trametre-la és de 15 dies.

Tornar