Notícies

El Síndic i la Generalitat signen un conveni de col·laboració per garantir i normalitzar els drets de les persones LGTBI

11/05/2016

(c) Síndic

Tot i els avenços en drets de les persones LGTBI, encara avui es produeixen situacions que constaten la manca igualtat real d'aquest col·lectiu

Les queixes rebudes fan referència a l'ordre públic, la privació de llibertat, l’assistència sanitària o la llibertat de consciència

El Síndic està fent balanç del desplegament de la Llei, que té pendent elaborar un reglament que prevegi el procediment sancionador

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han signat aquest dimecres 11 de maig a la seu de la conselleria un conveni de col·laboració per garantir els drets de les persones LGTBI reconeguts per la Llei 11/2014. Amb l'acord, a més, es dóna compliment a l'esmentada normativa, atès que, en l'àmbit de la col·laboració i la coordinació entre institucions, aquesta en disposa la signatura.

Per mitjà d'aquest conveni, el Síndic i la Direcció General d'Igualtat subscriuen el compromís d'establir un mecanisme de comunicació àgil i fluid que faciliti la investigació de possibles greuges o discriminació homòfoba. D'una banda, l'Administració li haurà de facilitar al Síndic tota la informació que li requereixi amb celeritat i transparència. D'altra banda, el Síndic traslladarà a l'Administració les queixes que rebi per discriminació relacionades amb l'orientació o la identitat sexual.

El Síndic de Greuges de Catalunya té el mandat del Parlament de Catalunya de supervisar l’Administració pel que fa al compliment del dret de les persones LGTBI i de lluitar contra l’homofòbia. El síndic, Rafael Ribó, ha fet referència a aquest mandat com un reconeixement de la institució en defensa de les minories. Ribó ha alertat que "tot i els avenços polítics, normatius i socials en l'àmbit dels drets de les persones LGTBI , encara avui es produeixen situacions que posen de manifest que no s'ha assolit la igualtat real d'aquest col·lectiu.

Des que es va aprovar la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, el Síndic ha intervingut en diverses ocasions. Pel que fa a les queixes rebudes, tot i que en aquests moments no representen un volum significatiu, sí que tenen una significació molt important des del punt de vista dels drets. Fan referència a àmbits tan diversos com ara l'ordre públic, la privació de llibertat, l’assistència sanitària (particularment per a dos col·lectius: la reproducció assistida de dones lesbianes i les intervencions quirúrgiques de reassignació de sexe) o la llibertat de consciència.

A més, el Síndic de Greuges, en la seva condició de Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura, també desenvolupa un paper important en la prevenció de maltractaments de les persones LGTBI privades de llibertat.

Entre els casos concrets en què el Síndic ha actuat, destaca la negativa d'un regidor de districte de la ciutat de Barcelona d'oficiar un casament entre persones del mateix sexe. L'Ajuntament recentment ha aplicat una de les recomanacions emeses pel Síndic d'elaborar un registre previ dels regidors disposats a celebrar matrimonis, amb independència del gènere dels contraents.

El Síndic també ha intervingut en relació amb la discriminació que es produeix envers les dones que no tenen parella i les lesbianes per accedir a les tècniques de reproducció humana assistida. Denuncien que l'accés a aquestes tècniques amb càrrec a la sanitat pública es fonamenta en la infertilitat, de manera que s'exclouen de facto les dones fèrtils sense parella o amb parella del mateix sexe.

El Síndic ha suggerit al Departament de Salut, d'una banda, que doni les ordres oportunes perquè a les dones lesbianes se'ls garanteixi l'accés a les tècniques de reproducció humana assistida en condicions d'igualtat i perquè els protocols, els impresos i els tractaments vinculats a aquestes tècniques s'adeqüin a la seva realitat.

Una de les actuacions més recents ha estat la relacionada amb el respecte i la integració de l'alumnat transsexual als centres educatius. El Departament d'Ensenyament ha acceptat la recomanació del Síndic i donarà instruccions a escoles i instituts que no respectin la identitat de gènere de l'alumnat transsexual i mantinguin el nom assignat de naixement sense cap raó objectiva perquè rectifiquin i emprin el que correspon a la seva aparença i personalitat.

Finalment, hi ha una actuació oberta des de fa uns quants mesos relacionada  amb el procés de desplegament i implementació de la Llei. Amb la signatura d'aquest conveni i el Consell Nacional en procés de constituir-se, queda pendent l'elaboració d'un reglament, que, entre altres temes, prevegi el procediment sancionador.

Tornar