Cercarà la participació del sector i dels espectadors perquè facin aportacions a la investigació per mitjà de queixes i opinions
Espanya està vuit punts per sobre de la mitjana europea amb l’impost per a les entrades de cinema i arts escèniques
El Síndic de Greuges vol analitzar amb detall quin són els efectes i les implicacions que s'han detectat en l'accés al consum cultural d'ençà de la modificació del tipus d'IVA aplicable a les entrades de cinema i dels espectacles d'arts escèniques. D'acord amb el Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, la pujada va tenir lloc el setembre de 2012 i va passar del 8% al 21%.
La mesura contrasta amb les polítiques de foment del consum cultural que s'aproven en altres països europeus per facilitar-ne l'accés. El Síndic considera que cal valorar amb totes les parts implicades la possibilitat de tornar a aplicar per a aquestes activitats un tipus d'IVA reduït, tenint en compte el caràcter cultural d'aquests productes.
Amb aquest objectiu, el Síndic ha obert una actuació d'ofici, en el marc de la qual també analitzarà la tendència en l'establiment dels tipus d'IVA en altres països europeus. Actualment, l'Estat espanyol està vuit punts per damunt de la mitjana europea. De fet, en molts països europeus se’ls equipara als béns de consum de caràcter essencial.
En concret, s'observa que països com ara Itàlia, Àustria i Finlàndia tenen un tipus d'un 10%, altres com Alemanya, d'un 6%; Suècia, Bèlgica, Holanda, d'un 5%, i Luxemburg, d'un 3%. I, d'altra banda, hi ha el grup de països que aplica l'IVA general (superior al 15%), entre els quals hi ha el Regne Unit, amb un 20%; Espanya, amb un 21% igual que Lituània i Letònia, i Dinamarca, amb un 25%, entre d'altres.
De moment, s'ha demanat informació al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i s'ha contactat amb representants del món de les arts escèniques i del cinema, amb l’objectiu de crear un grup de treball. També es preveu cercar la participació del sector i dels espectadors perquè facin aportacions a la investigació per mitjà de queixes i opinions.
Això afecta la cultura, l’assistència als espectacles, el treball dels creadors i partícips dels sectors, el mercat laboral, les transferències socials i provoca un reguitzell d’efectes que ens empobreixen en totes les dimensions.
La proposta que sorgeixi d’aquest procés serà presentada als governs de la Generalitat i de l’Estat, però en l’entretant el Síndic de Greuges encoratja les formacions polítiques perquè facin d’aquest un tema de debat durant la propera campanya electoral.