Rafael Ribó: "És inacceptable l'ús polític del Cos Nacional de la Policia o de la cúpula del Ministeri de l'Interior amb l'únic objectiu de desprestigiar certs càrrecs públics."
L'any 2014 ja va actuar d'ofici arran de les filtracions de falsa informació per part de la UDEF per desacreditar diversos polítics, entre els quals hi havia el llavors alcalde de Barcelona, Xavier Trias
S'adreçarà al Defensor del Poble, a les cambres parlamentàries i, davant dels indicis de diversos delictes, també portarà el fets a la Fiscalia del Suprem
El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d'ofici arran de les converses fetes públiques per un mitjà de comunicació entre el ministre de l'Interior i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya. El Síndic vol utilitzar els mecanismes al seu abast per investigar les possibles males pràctiques comeses per ambdós càrrecs públics. Pràctiques que comporten un mal ús dels serveis públics i una greu vulneració del dret a la dignitat, a l'honor de totes les persones i a la pròpia imatge.
Segons Rafael Ribó "és inacceptable l'ús polític del Cos Nacional de la Policia o de la cúpula del Ministeri de l'Interior amb l'únic objectiu de desprestigiar certs càrrecs públics". El fet que no hi hagi cap intenció d'informar les autoritats judicials del resultat de les investigacions és, segons el síndic, una evidència d'aquest interès polític.
El Síndic traslladarà el cas al Defensor del Poble, pel que fa a l'àmbit de les seves competències, perquè investigui l'actuació del Ministeri de l'Interior. També posarà els fets en coneixement de la Fiscalia del Tribunal Suprem perquè es constaten indicis de la comissió de diversos delictes, com, per exemple, el de malversació de fons i cabals públics i els que regula el Codi penal com a delictes contra l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques. En tot cas, correspon a les autoritats judicials determinar-ne l'existència i dur a terme les investigacions oportunes sobre aquesta qüestió.
També s'adreçarà al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats per demanar-los que activin els mecanismes necessaris, en el marc de les seves competències, per depurar responsabilitats.
Aquesta actuació donarà continuïtat a la investigació oberta l'any 2014 arran de les filtracions a la premsa dutes a terme per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Comissaria de Policia Judicial (UDEF), amb relació a acusacions de frau fiscal o delictes contra la hisenda pública respecte a càrrecs representatius de les administracions públiques. Entre aquests, hi havia el cas del llavors alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ara ha tornat a sortir a la llum per la seva inconsistència i l'absència de cap mena de prova inculpatòria.
El Síndic va traslladar la investigació al Defensor del Poble perquè n'informés la Fiscalia i l'autoritat judicial competent i s'adoptessin les mesures oportunes per garantir la no-filtració de la informació en els períodes d'investigació. Llavors, també es va demanar informació sobre com es depuraven les responsabilitats en el si del Ministeri de l'Interior per haver-se produït les filtracions esmentades. Per la seva banda, el Defensor del Poble no va constatar elements que justifiquessin la seva intervenció, motiu pel qual va donar per closes les seves actuacions.