Notícies

El Síndic convoca una reunió perquè les administracions abordin de manera coordinada el “top manta”

12/07/2016

(c) Síndic
Reunió interadministrativa sobre el comerç irregular a la via pública

Reuneix a la seu de la institució alcaldes de diversos ajuntaments, entre els quals hi ha l'alcaldessa de Barcelona, amb representants de la Generalitat i del Govern de l'Estat

Recorda la situació de vulnerabilitat en què es troben els manters i que caldrà trobar-los una alternativa laboral regularitzada

Defensa les campanyes de sensibilització dels consumidors, una recomanació inclosa en l'informe monogràfic sobre el tema

Alcaldes i regidors dels principals ajuntaments afectats pel fenomen del comerç irregular a la via pública, conegut com a "top manta", s'han reunit aquest dimarts a la seu del Síndic amb representants de la Generalitat i de la Delegació del Govern de l'Estat. El Síndic, que fa uns quants mesos va publicar un informe monogràfic sobre la situació de precarietat al voltant d'aquesta pràctica irregular, ha acollit la trobada amb l'objectiu de facilitar al màxim la cerca de solucions coordinades per part de les administracions.

Rafael Ribó ha recordat les recomanacions emeses per la institució que encapçala, que s'adrecen, en primer lloc, a emprendre una acció acurada i decidida contra les organitzacions que importen i controlen les logístiques de distribució de productes falsificats. En aquest sentit, destaca que cal la intervenció coordinada de l'Administració tributària i de les forces de seguretat de la Generalitat i estatals.

També pel que fa a les recomanacions, s'ha referit a les campanyes de sensibilització cap als consumidors, en la línia d'una de les propostes que inclou en l'Informe. Concretament, el document planteja la necessitat de fer campanyes informatives i de sensibilització del consumidor sobre els seus drets i les seves obligacions, i també sobre les repercussions negatives que suposa adquirir productes falsificats al “top manta”.

El síndic, que ha presidit la reunió, ha demanat als assistents que a l'hora d'abordar el problema tinguin en compte la situació de vulnerabilitat en què es troba el col·lectiu de venedors o manters i que caldrà preveure una sortida laboral alternativa i regularitzada per a aquest col·lectiu.

Entre els assistents, hi ha hagut el conseller d'Interior, Jordi Jané; el director general de la Policia, Albert Batlle; el director general d'Administració de Seguretat, Jordi Jardí; el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. Per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, hi ha assistit el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, i del Departament d'Empresa i Coneixement, el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio.

El subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, ha encapçalat la representació de l’Administració de l'Estat, amb la presència també d'Almudena Escobedo, cap de la Dependència Regional de Duanes; de Fernando Agoiz, comissari del cos Policia Nacional, i del coronel Pizarro, de la Guàrdia Civil.

De l'Administració local han estat convocats els ajuntaments de Sitges, Terrassa, Salou, el Vendrell, Llançà, Lleida, Calafell, Figueres, Roses, Castelldefels, Torroella de Montgrí i Barcelona. D'aquest últim consistori, n’ha assistit a la reunió l'alcaldessa, Ada Colau, acompanyada del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pissarello, responsable de l'Àrea de Treball, i d'Amadeu Recasens, comissionat de Seguretat.

Finalment, la reunió ha comptat amb la presència de representants de les diputacions de Barcelona i Girona, de les associacions municipalistes, del Port de Barcelona i del Síndic.

 

 

Tornar