Notícies

El Síndic investiga l'internament d'una persona amb problemes mentals al CIE de la Zona Franca

24/08/2016

El Síndic mostra la seva preocupació perquè no està garantida l'atenció psiquiàtrica necessària que requereix l'intern

El Síndic ha posat el cas en coneixement del TSJC i del Ministeri de l'Interior i ha traslladat la queixa al Defensor del Poble per demanar que investigui el cas 

El Síndic de Greuges ha rebut una queixa per la qual se l'informa que el passat 2 d'agost va tenir lloc l'internament al CIE de la Zona Franca d'una persona que pateix problemes de salut mental. Segons la informació rebuda, l'intern seguia un tractament en un centre psiquiàtric i se li va donar una alta no definitiva amb la recomanació que hi tornés al cap d'una setmana, però al cap de dos dies va ser detingut perquè es trobava en situació irregular. Segons la informació de què es disposa, el 9 d'agost es va presentar una queixa al jutge de control que alertava de la situació de salut mental delicada de l'intern, i aquest va informar que havia demanat una avaluació psiquiàtrica. 

La queixa rebuda informa també dels intents de suïcidi de l'intern i de diverses situacions de crisi en què ha estat subjecte a contenció mecànica. A més, l'intern refereix una possible situació de maltractament.

Davant d'aquests fets, i en la línia d'actuacions anteriors, el Síndic ha posat en coneixement del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Ministeri de l'Interior aquesta queixa i també n'ha donat trasllat al Defensor del Poble.

Aquest nou incident permet visualitzar la realitat dels CIE, en què constantment es denuncien irregularitats en el funcionament i situacions de vulneracions dels drets humans de les persones, com el dret a la salut, i també l'opacitat amb què s'hi treballa. Per aquest motiu, una vegada més es vol posar èmfasi en la necessitat d'exigir el tancament definitiu del CIE de la Zona Franca.

Aquest cas, a més, mereix una atenció especial atès que s'ha ordenat l'ingrés d'una persona per la seva situació d'irregularitat sense tenir en compte les seves circumstàncies personals i mèdiques, i sense que en cap cas es garanteixi l'atenció psiquiàtrica necessària de l'intern.

Aquestes circumstàncies han tornat a evidenciar la necessitat de reconsiderar l'existència d'aquest tipus de centre i la urgència de garantir uns mecanismes àgils i permanents de supervisió des de la proximitat. 

Tornar