El Síndic va iniciar una actuació per activar la recuperació de la memòria històrica
L'Estat espanyol no ha afrontat suficientment el passat ni ha fet prou justícia amb totes les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista
La recollida de mostres d'ADN gratuïtament de familiars de víctimes ha estat llargament reivindicada pel Síndic
El síndic de greuges, Rafael Ribó, celebra la posada en marxa del Programa d'identificació genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, impulsat pel Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Salut i Justícia.
Aquest programa, que ha de permetre a la Generalitat recollir mostres d'ADN gratuïtament de familiars de víctimes i comparar-les amb les dades de restes òssies trobades o exhumades arreu del país, ha estat llargament reivindicat pel Síndic.
El 2014 el Síndic va rebre una queixa de les famílies impulsores de la creació del Banc d'ADN per als desapareguts de la Guerra Civil en què manifestaven la insuficiència de les actuacions dutes a terme fins al moment per complir la Moció 69/X, aprovada pel Parlament de Catalunya. I, en aquest sentit, va fer arribar a la Generalitat un seguit de recomanacions.
També l'informe del juny del 2015 del relator especial de les Nacions Unides, Pablo de Greiff, recomanava que s'impulsés la tasca del banc d'ADN de persones desaparegudes. De manera més àmplia, aquest informe evidenciava que l'Estat espanyol no ha afrontat suficientment el passat ni ha fet prou justícia amb totes les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.
Per donar compliment als mandats de l'informe de Greiff, el Síndic va obrir una actuació d'ofici per activar la recuperació de la memòria històrica. En aquesta actuació d'ofici, el Síndic va adreçar un seguit de recomanacions a les administracions, entre les quals destaquen:
- Ampliar el coneixement i la cobertura dels programes de reparació per incloure-hi totes les víctimes que hagin quedat fora dels programes existents.
- Identificar mecanismes idonis per fer efectiva la nul·litat de les sentències adoptades en violació dels principis fonamentals de dret i del degut procés durant la Guerra Civil i el franquisme.
- Interpretar la Llei d'amnistia de manera que no suposi un obstacle per a les investigacions i l'accés a la justícia.
- L'accés sense limitacions a tots els arxius de la Guerra Civil i la dictadura franquista.
- La devolució dels diners decomissats a les famílies catalanes durant l'any 1939.
- L'actualització del cens de símbols franquistes com a pas previ a l'eliminació de tota la simbologia del règim dictatorial.
El Síndic ja havia fet arribar aquestes recomanacions al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, al Govern de l'Estat espanyol i a les Corts Generals, al Consell General del Poder Judicial, al comissari europeu de Drets Humans, a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i al relator especial de les Nacions Unides.