Notícies

El Síndic obre una actuació d'ofici davant la situació d'inseguretat de l’N-340

29/09/2016

És una de les carreteres amb més accidents de trànsit de Catalunya, especialment en els trams de la zona de Tarragona

S'ha adreçat al Ministeri de Foment, al Defensor del Poble, al Departament de Territori i Sostenibilitat, al Departament d'Interior i als ajuntaments afectats 

El Síndic ha iniciat una actuació d'ofici per estudiar els problemes de sinistralitat i mobilitat existents a l’N-340. L'objectiu final és instar les administracions competents que adoptin les mesures necessàries per garantir la seguretat de les persones i els béns en el trànsit viari.

Rafael Ribó considera que, davant dels problemes de seguretat que des de fa anys presenta l’N-340, cal que s'adoptin mesures per reduir l'índex d'accidentalitat de manera efectiva.  També s'han de solucionar els dèficits de mobilitat existents. 

A  parer del Síndic, la intervenció de diferents administracions públiques que són competents per raó de la titularitat de la xarxa viària dificulta la presa de decisions i una actuació àgil i eficient. Per aquest motiu, s'ha adreçat al Ministeri de Foment, al Defensor del Poble, al Departament de Territori i Sostenibilitat, al Departament d'Interior i als ajuntaments dels municipis afectats. L'objectiu és sol·licitar informació sobre els incidents registrats i els motius i les actuacions previstes per millorar l'estat de la via.

Arran de les queixes rebudes, el Síndic ha pogut constatar el malestar que genera entre els afectats l'estat de la carretera. Les queixes posen l'accent tant en la vulneració del dret a la mobilitat, com en la manca de garanties de seguretat viària i en l'impacte ambiental.

Tant els veïns com els membres de les corporacions locals han protagonitzat protestes per exigir que s’adoptin mesures immediates i que es faci la inversió necessària tant en infraestructures com a la xarxa viària. La construcció de la variant de l’N-340 i la gratuïtat de l'autopista AP-7 són algunes de les demandes.

L’N-340 és una de les carreteres amb més accidents de trànsit de Catalunya, especialment els trams de l'esmentada via a la zona de Tarragona, que són els que acumulen un índex de sinistralitat més elevat. L'any 2015 es van comptabilitzar dinou víctimes mortals al seu pas per Tarragona, 15  en el tram de les Terres de l'Ebre.

La gran concentració de cotxes i camions, que és la principal causa d'accidentalitat,  s'agreugen durant els mesos d'estiu per l'impacte que té el turisme a la zona. 

Tornar