Notícies

El Síndic insta els ajuntaments de la Bisbal i de Forallac que compensin els afectats de l’aigua contaminada de l’estiu

21/11/2016

(c) Síndic de greuges

També demana als consistoris que actualitzin els respectius reglaments de l’abastament d’aigua potable

Recomana a l’ACA i a Salut que facin nous mostrejos i facin un seguiment de qualitat de l’aigua per descartar que el problema persisteix

 L’Ajuntament de la Bisbal ha publicat al seu lloc web que ja està aplicant totes les recomanacions emeses pel Síndic

El Síndic de Greuges de Catalunya ha recomanat als ajuntaments de la Bisbal d’Empordà i de Forallac que estudiïn mesures per compensar els consumidors afectats per l’episodi d’aigua contaminada de l’agost passat.

Aquesta és una de les recomanacions que ha fet el Síndic després d’investigar el cas, que va afectar 12.000 veïns de la Bisbal d’Empordà i de Forallac durant 21 dies el passat mes d’agost. Durant aquest temps, els abonats al servei de la xarxa pública d’aigua d’aquestes dues localitats no van poder beure aigua de l’aixeta ni emprar-la per cuinar com a conseqüència d’un excés d’herbicides.

El Codi de consum de Catalunya estableix que “en la informació precontractual i contractual s’ha d’indicar l’existència de compensacions, reemborsaments o indemnitzacions en cas que l’empresa incompleixi la qualitat del servei bàsic fixada per l’ordenament jurídic o per la mateixa empresa".

El Síndic també ha recomanat al consistori de la Bisbal i de Forallac que actualitzin els respectius reglaments del servei d’abastament d’aigua potable, que daten dels anys 90, i que tinguin en compte la correcta definició dels drets i les obligacions de les persones usuàries. Igualment, que garanteixin el dret d’aquestes a la informació sobre els diferents elements del servei, com ara els relatius als preus, els consums o la qualitat de l’aigua.

Garantir el dret d’informació de les persones usuàries i sol·licitar la subvenció de l’ACA destinada a vehicles cisterna o obres d’urgència i equivalents són també suggeriments adreçats als ajuntaments implicats. Finalment, i amb caràcter preventiu, proposa que estudiïn sistemes de subministrament complementaris als actuals que donin garanties de futur tant de quantitat com de qualitat de l’aigua..

Segons una informació feta pública per l’Ajuntament de la Bisbal al seu lloc web, el consistori ja està aplicant totes les recomanacions emeses pel Síndic.

A la resta d’administracions implicades, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Agència de Salut Pública, del Departament de Salut, els proposa fer nous sondejos i fer-ne un seguiment continuat per comprovar que el problema no persisteix.               

Al Departament d’Agricultura, el Síndic li fa un triple suggeriment. Informar, conscienciar i inspeccionar els agricultors i les explotacions agrícoles per assegurar un ús sostenible dels productes fitosanitaris.

Els alts nivells de contaminació els va detectar en un control de qualitat de finals de juliol l’empresa gestora del subministrament, SOREA. Concretament va trobar una concentració de productes fitosanitaris per sobre del màxim permès. Mentre va durar aquesta situació, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va establir uns punts d’abastament d’aigua potable i un camió cisterna.

Tornar