Notícies

El Síndic insisteix a Interior que apliqui el Protocol d'Istanbul en l'assistència mèdica de les persones detingudes

20/02/2017

En el marc d'una jornada sobre el Protocol, l'adjunt general valora positivament la bona col·laboració dels departaments de Salut i Justícia per difondre i dur a la pràctica aquest manual de l’ONU

L'adjunt general al Síndic, i membre de l'Equip de Treball del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), Jaume Saura, va manifestar el divendres 17 de febrer que la Direcció General de la Policia de Catalunya no assumeix suficientment l’aplicació del Protocol d’Istanbul durant la intervenció en una jornada dedicada al Protocol i coorganitzada amb el Departament de Salut.

Precisament, la recomanació del Síndic envers els Mossos contrasta amb el reconeixement públic que va fer de la tasca duta a terme pels departaments de Salut i de Justícia per difondre i aplicar aquest manual tècnic.  El document va ser aprovat per l’ONU l’any 1999 i proporciona les directrius que metges i advocats han de tenir en compte per poder determinar si una persona ha estat torturada o maltractada.

Durant la jornada també es va reflexionar sobre l’ètica de la responsabilitat dels professionals mèdics i sobre els aspectes legals que se’n deriven.

El Protocol determina que tots els informes mèdics generats de l’atenció a un pacient que es troba en situació de detenció o privació de llibertat s’han de redactar seguint unes directrius concretes que contenen els elements específics.

L'activitat estava adreçada a professionals sanitaris, especialment als que puguin detectar situacions de maltractament i als que habitualment emplenen comunicats de lesions. A banda de l'adjunt al Síndic, hi van participar com a ponents la doctora en Filosofia, Begoña Román; el cap de l’Assessoria Jurídica de l’Institut Català de la Salut, Eladi Medina Tejada; la metgessa de família i membre de l'Equip de Treball de l'MPTC, Olga Casado, i el president de la Comissió Nacional de l’Especialitat, Miquel Aranda. 

Tornar