Notícies

El Síndic insta que s'aprovi el règim sancionador de la Llei per garantir els drets de les persones LGTBI

29/03/2017

(c) Síndic

Balanç de la implementació de la Llei  pels drets LGTBI i resum de les actuacions del Síndic 

El desplegament de la normativa, que no s'ha completat, ha d'anar acompanyat d'una inversió i aposta decidida per l'educació i la pedagogia sobre el col·lectiu

Cal que l'Administració doni un tractament despatologitzador i no discriminatori de la informació sobre qualsevol qüestió relacionada, directament o indirecta, amb el col·lectiu LGTBI

La resolució del Síndic recomana específicament que s'adopti la perspectiva de gènere i d’orientació sexual en les polítiques educatives, sanitàries i les adreçades a la gent gran

Des de l’octubre de 2014 el Síndic ha iniciat un seixantena d'actuacions. Les queixes més nombroses han estat sobre salut

La intervenció del Síndic es deu en molts casos a un fort i positiu activisme de les entitats i plataformes que defensen els drets del col·lectiu LGTBI

Gairebé dos anys i mig després que el Parlament de Catalunya aprovés la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia  (LGTBI), encara no s'ha dictat el decret que ha d'establir el règim sancionador per incompliments de l'esmentada normativa.

Aquesta és una de les principals conclusions que recull el Síndic en la resolució en què valora el grau d'implementació de la Llei durant aquest període. Tot i que la Generalitat manifesta que no totes les infraccions detectades són motiu de sanció, el Síndic insta que s'aprovi el reglament que ha de regular el règim sancionador que contingui la tipificació, la classificació i els criteris de graduació de les infraccions relacionades amb les diverses formes de discriminació.

Amb caràcter general, constata que cal un major desenvolupament de les línies previstes per la normativa, fent èmfasi a impulsar les polítiques en matèria LGTBI per aconseguir un canvi efectiu de paradigma i una igualtat real. El desplegament de la Llei, afegeix el síndic, ha d'anar acompanyat d'un canvi de valors i creences que la facin possible.

El Síndic també recomana que l'Administració doni un tractament despatologitzador i no discriminatori de la informació sobre qualsevol qüestió relacionada, directament o indirecta, amb el col·lectiu LGTBI.

En aquest sentit, convé destacar que el Departament de Salut ha posat en marxa un nou model d'atenció a les persones transsexuals que parteix del principi que aquestes persones no pateixen cap patologia (disfòria de sexe) i que, per tant, l'atenció de salut en la transició cap a la identitat sentida no podrà ser, en cap cas, a partir de l'acreditació d'un diagnòstic clínic. La paraula clau que resumeix el model és la despatologització de la realitat transsexual i tindrà el model de referència en la Unitat Trànsit del Cap Manso de Barcelona. Aquest model s'ha consensuat, entre d'altres, amb la Plataforma Trans*Forma la Salut.

En l’àmbit educatiu, el Síndic recomana que es fomenti l'aplicació del Protocol de prevenció, detecció i intervenció enfront de situacions d'odi i discriminació a tots els centres educatius i que s'adoptin mesures preventives que facilitin la creació d'un clima de convivència positiu a l'aula. També proposa que s’asseguri que els continguts dels materials escolars tinguin en compte la diversitat pel que fa a l'orientació sexual, la identitat de gènere i l'expressió de gènere.

Finalment, el Síndic suggereix que es tinguin en compte els drets LGTBI a l'hora de dissenyar polítiques públiques adreçades a persones grans i que s’introdueixi la perspectiva de l'envelliment en les polítiques orientades a lluitar contra la discriminació.

Des que va entrar en vigor la Llei 11/2014, de defensa dels drets LGTBI, fins al 31 de desembre de 2016, el Síndic ha registrat 58 actuacions relacionades amb aquest àmbit.

Quant als col·lectius afectats, l'homosexual representa més de la meitat dels casos registrats. En segon lloc, destaca l'increment de les denúncies presentades pel col·lectiu transgènere.

Pel que fa als àmbits en els quals s'ha produït la vulneració, el major nombre d'actuacions fa referència a temes relacionats amb la salut, fonamentalment, a qüestions relatives a les llistes d'espera per a reassignació de sexe i l'accés de les dones lesbianes a les tècniques de reproducció assistida. També s'aprecia una xifra important d'actuacions en l'àmbit global de l'educació i el lleure. Pel que fa a l'educació, cal remarcar que la LGTBIfòbia es tradueix en agressions verbals o físiques.

Un 30,3% de queixes provenen de persones jurídiques. Aquest percentatge es redueix al 6% pel que fa al global de temes de la institució. Això s’explica per la importància que tenen les entitats i les plataformes que defensen els drets del col·lectiu LGTBI en la dinamització de la Llei, cosa que les porta a vehicular un nombre important de queixes al Síndic.

Tot i el creixement contingut, el Síndic és conscient que el nombre d'actuacions en l'àmbit LGTBI encara és força limitat i ho atribueix al desconeixement generalitzat de la Llei. Aquesta mateixa Llei és la que atribueix al Síndic l'encàrrec de garantir-ne el compliment.

(El Síndic ha presentat un informe al Parlament amb el balanç d'actuacions i ha emès una resolució de balanç de l'implementació de la Llei) 

Tornar