Commemora el Dia de les Víctimes de la Tortura amb una jornada sobre la garantia de drets en el sistema de justícia juvenil
El patiment i les necessitats dels joves en aquesta situació centren la conferència principal, a càrrec del psicòleg clínic Mark Dangerfield
El Síndic de Greuges de Catalunya ha commemorat aquest dilluns, 26 de juny, el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura amb una jornada dedicada als drets dels adolescents tutelats i privats de llibertat. L'acte ha abordat les mancances del sistema per assolir el doble objectiu de protegir i recuperar els joves. Mancances derivades de la insuficiència de polítiques preventives, d’acompanyament socioeducatiu i de suport psicològic i emocional per fer front a situacions i dificultats que presenten alguns adolescents i les seves famílies.
La jornada ha tingut lloc a la seu del Síndic, amb la participació, com a moderadora, de la professora titular de Victimologia i membre del Consell Assessor de l'MCPT del Síndic de Greuges, Noemí Pereda. Mark Dangerfield, psicòleg clínic a l'Institut Universitari de Salut Mental de la Universitat Ramon Llull, ha pronunciat la conferència marc dedicada als patiments i les necessitats dels adolescents que es troben en aquesta situació.
La trobada ha tingut com a objectiu aportar reflexions de professionals sobre com ha de ser la intervenció, educativa i terapèutica, per garantir la recuperació dels adolescents, des de l’acompanyament i el suport, i la seva adquisició de competències i autonomia per a la transició a la vida adulta.
El síndic, Rafael Ribó, que ha presentat l'acte, ha insistit en el fet que aquests joves han de ser tractats com a adolescents en plenitud de drets, tenint en compte que la Convenció dels drets de l'infant els és plenament aplicable, igual que tots els protocols i els instruments de drets.
L'adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l'adolescència, Maria Jesús Larios, ha clos la jornada amb el compromís de continuar treballant el tema a partit de les conclusions sorgides.
L’MCPT (Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura), en la seva tasca de prevenció de maltractaments, visita regularment centres on viuen adolescents −tutelats per l’Administració i/o sotmesos a una mesura penal−, els quals, a causa de les seves vivències i trajectòries, acumulen experiències vitals que incideixen en el seu comportament, en les seves conductes, sovint auto i heterodestructives, que en alguns casos culminen en el rebuig a la intervenció i en continus escapoliments i altres dificultats.