Aquest pacte, d’àmbit estatal, ha d’anar més enllà de mesures com ara allargar l’edat de la jubilació, limitar l’increment anual de les pensions o recórrer al copagament farmacèutic; mesures que, a més d’injustes, són insuficients, segons el Síndic. Es proposa emprar nous mecanismes, com per exemple la pujada d’impostos, per garantir la capacitat financera de l’Estat per assumir la despesa. Les taxes comportarien ingressos addicionals al fons de reserva de la Seguretat Social, recurs que per si sol és insuficient.
També s'ha plantejat la possibilitat de flexibilitzar l’edat i els criteris d’accés a la jubilació, en funció de la voluntat de cada treballador.
El Síndic ha adreçat totes aquestes recomanacions al Ministeri d’Ocupació i de la Seguretat Social i al de Sanitat, Benestar Social i Igualtat. A més, els ha demanat que treballin per assolir aquest pacte d’estat i, més específicament, els ha sol·licitat que l’informin sobre quines mesures realistes i de futur tenen previstes per garantir el cobrament de les pensions.
Com a conseqüència de les últimes reformes legislatives amb relació al mercat laboral i al sistema de Seguretat Social, la crisi econòmica i l’envelliment de la població, els pensionistes han vist reduït el seu poder adquisitiu. L’últim any, per exemple, l’IPC ha augmentat un 1,6% però les pensions només s’han revaloritzat un 0,25%.
El pacte d’estat que proposa el Síndic, tot i que té com a màxim objectiu garantir unes pensions adequades al cost de la vida, també ha de servir per mantenir una sanitat de qualitat i garantir els subministraments bàsics a les persones vulnerables.
Finalment, el Síndic, que també s’ha adreçat al Defensor del Poble, i al Govern de la Generalitat perquè s'impulsin iniciatives al Congrés i al Senat, ha fet referència a la tasca de la subcomissió parlamentària del Pacte de Toledo, que està preparant un conjunt de propostes de cara als pròxims anys.