Notícies

El Síndic investiga possibles vulneracions dels drets dels infants desallotjats a Sants i al carrer Entença de Barcelona

11/08/2017

La Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l’infant estableix l’obligació de donar suport a les famílies que ho necessitin, principalment pel que fa a la nutrició, el vestit i l'habitatge dels infants 

Davant l’aparició als mitjans de comunicació de la notícia del desallotjament de diverses famílies d'un bloc del carrer Sugranyes de Barcelona el passat 9 d’agost, el  Síndic ha decidit actuar d’ofici i ha demanat informació a les administracions implicades. De la mateixa manera, també s’ha fet ressò del desallotjament d’un nen de set anys i la seva mare el dia 8 d’agost al carrer Entença de Barcelona.

Així, s’ha adreçat als Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona i ha sol·licitat rebre els informes socials de les famílies desallotjades amb fills. També vol informació sobre les actuacions dutes a terme pels Serveis Socials abans del desallotjament davant la situació d'exclusió residencial.

El Síndic també ha expressat interès per la cronologia de les actuacions que els Serveis Socials i altres organismes competents han fet o tenen previstes amb les famílies amb fills arran dels desallotjaments.

Tot i que encara està investigant els casos, el Síndic ja ha avançat una recomanació de caràcter immediat i ha reclamat als Serveis Socials que s’adoptin mesures específiques immediates davant la situació en què es troben els infants per garantir el seus drets en general, i de manera específica el seu dret d'habitatge.

Al Departament d’Interior li ha demanat informació sobre la cronologia dels fets i sobre la coordinació amb l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament barceloní, per confirmar si els havien comunicat els desallotjament amb antelació suficient.

També s’ha adreçat a l’Ajuntament amb relació a l’actuació de la Guàrdia Urbana a la seu del districte, la matinada del 10 d’agost, quan algunes de les famílies de Sants que havien estat desallotjades van decidir passar la nit a les dependències municipals.

L'article 3 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix que totes les mesures que afectin un infant han d’estar basades principalment en la seva consideració i el seu interès primordial.

L'article 27 d'aquesta Convenció determina el dret de tots els infants a un nivell de vida adequat al seu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social. Els pares o les persones responsables de l'infant tenen l'obligació primordial d'assegurar, dins de les seves possibilitats econòmiques, les condicions de vida necessàries per al desenvolupament de l'infant. 

Els estats membres, d'acord amb les condicions nacionals i segons els seus mitjans, han de prendre les mesures apropiades per ajudar els pares i les altres persones responsables de l'infant a fer efectiu aquest dret i, en cas de necessitat, els han de facilitar ajut material i programes de suport, principalment pel que fa a la nutrició, el vestit i l'habitatge.

Tornar