Recomana que es creïn places suficients de primera acollida per evitar que els infants romanguin llargs temps d'espera a les dependències judicials abans de ser assignats a un recurs de protecció
En el marc d’una visita recent a les instal·lacions, el Síndic ha pogut comprovar de primera mà la precarietat de les condicions
Ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Família dades sobre el flux d’entrada i de sortida dels infants en els últims dos mesos
El Síndic de Greuges de Catalunya ha recomanat que s’habiliti definitivament a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat un nou espai d’espera adequat per a l’atenció dels infants estrangers no acompanyats. També ha suggerit que es revisin alguns aspectes de l’atenció que es dispensa als infants custodiats, per exemple, pel que fa a la qualitat dels àpats, i que s’intensifiquin els esforços per reduir el temps d’estada dels infants en aquestes dependències. Amb aquest objectiu, i coneixedor d’algunes millores implantades recentment, ha demanat que es posin en funcionament places suficients de primera acollida.
El Síndic, que en els últims mesos ja havia rebut diverses comunicacions en què es denunciava la presència d’infants a les dependències de la Ciutat de la Justícia durant 55 hores, i fins i tot en algun cas 96 hores, aquest mateix mes d’octubre (dia 17) ha efectuat una visita a les instal·lacions. Així, ha pogut detectar de primera mà el que es denuncia en els escrits rebuts. Com a mínim en alguns dels casos, hi ha infants que passen més de 100 hores en aquestes dependències, sense dutxar-se, sense canviar-se de roba, sense rentar-se les dents, amb la llum sempre encesa per raons de seguretat, menjant sempre el mateix (magdalenes, sucs i entrepà de truita o tonyina), sense veure la llum exterior ni sortir i sense saber quan sortiran.
Fora d'aquestes dependències, a la sala d'espera de la planta 0 de l'edifici F (Fiscalia), també hi ha nombrosos infants amb matalassos al terra en condicions inadequades.
La presència d'infants migrants no acompanyats s'ha caracteritzat en els darrers temps per una tendència creixent, com a mínim, des de l'any 2013. L'any 2013 els nous casos de menors migrants no acompanyats va ser de 418, mentre que l'any 2016 aquesta xifra ja se situava en els 665, un 59% més. Durant l'any 2017, aquesta tendència creixent s'ha accentuat encara més, especialment durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre: l’agost de 2017 ja eren 728 els nous casos d'infants migrants no acompanyats, xifres clarament superiors a les de tot l'any 2016.
La saturació dels centres d'acolliment, que no disposen de places vacants, provoca que aquests infants puguin romandre fins a quatre o cinc dies en aquestes dependències.
Aquesta sobreocupació, que afectava la totalitat dels 5 centres d'acolliment que atenien majoritàriament aquests infants i adolescents, i que el juliol de 2016 representava un total de 22 places sobreocupades, equivalia ja a la capacitat d'un centre gran del sistema protector.
En relació amb aquesta situació, el Síndic recorda que el juliol de 2016, fa més d'un any, aquesta institució ja va posar de manifest que un dels principals problemes del sistema de protecció de la infància era la sobreocupació dels centres d'acolliment que atenen majoritàriament infants i adolescents estrangers migrants no acompanyats. El mes de juliol de 2016, la mitjana de sobreocupació entre els diferents centres d'acolliment havia estat al voltant del 15% de les places.
Per fer un seguiment del cas, el Síndic també ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Família dades sobre el flux d’entrada i de sortida dels infants els últims dos mesos.