Notícies

El Síndic obre una actuació després de rebre queixes, en tots els sentits, relacionades amb el pluralisme ideològic als centres educatius

24/10/2017

foto

S’han registrat denúncies de docents per diverses declaracions de càrrecs públics que qüestionen la manca de pluralisme

També s’han rebut reclamacions pel tractament en algunes escoles dels fets de l’1-O i de l’actualitat política

El Síndic de Greuges de Catalunya ha decidit obrir una actuació d’ofici i demanar informació al Departament d’Ensenyament amb relació al tractament que es fa als centres educatius de la situació política actual. L’actuació s’ha obert després de rebre diverses queixes en tots els sentits. Així, el Síndic ha rebut queixes i consultes referides a una presumpta manca d'imparcialitat d'alguns centres educatius en el tractament dels fets del passat dia 1 d'octubre i de la situació política actual.

També ha rebut queixes de docents en desacord amb el contingut de certes declaracions de càrrecs públics i informacions aparegudes en els mitjans de comunicació en què es qüestiona la manca de pluralisme a les escoles, i en general al sistema educatiu, al qual s’atribueix una voluntat d’adoctrinament de l’alumnat.

En aquest sentit, el Síndic recorda que cal respectar els drets de participació i la llibertat d’expressió i de pensament dels infants. La capacitació per exercir la ciutadania i la formació integral de les capacitats de l’alumnat són principis rectors del sistema educatiu. Els centres docents no poden romandre aïllats de l’entorn, i infants i adolescents tenen dret a rebre informació i formació, a participar, a reunir-se i a fer vaga.

També afegeix que la Llei 7/2009, de 10 de juliol, d'educació, reconeix, entre els principis rectors del sistema educatiu, el pluralisme, la inclusió escolar, la cohesió social i l'exclusió de qualsevol mena de proselitisme o adoctrinament.

Tornar