Considera que el Tribunal Suprem actua en contra de la jurisprudència europea i ignora el Comitè de Drets Humans de l’ONU
El Síndic de Greuges reitera que denegar un permís especial a Jordi Sànchez per participar, com a candidat, en la sessió d’investidura convocada pel president del Parlament de Catalunya per al proper 13 d’abril vulnera els drets de participació política del diputat i de tota la ciutadania de Catalunya. Tal com es va manifestar en el comunicat emès en ocasió del primer intent d’investidura de Sànchez, la negativa del jutge instructor a permetre la seva participació en una sessió d’investidura en què és el candidat proposat vulnera de manera flagrant aquests drets i va en contra de la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).
La decisió afecta igualment la separació de poders, en la mesura que, d’acord amb l’Estatut de Catalunya (art. 67) i en el marc de la Constitució espanyola, la condició de diputat o diputada genera un dret potencial a esdevenir president del govern, si es compta amb el suport majoritari de la cambra. Això només ho pot constatar, i per tant decidir, el president del Parlament, després de les consultes als grups parlamentaris, sense que el poder judicial pugui substituir aquesta funció democràtica.
Davant d’aquesta nova interlocutòria, el Síndic considera que resulten vulnerats elements actius i passius del dret de participació política i de la llibertat de Jordi Sànchez. A més, en el marc del seu mandat estatutari de defensa dels drets individuals i les llibertats públiques, i sens perjudici del respecte a la independència del poder judicial, reitera com en altres ocasions que la qualificació penal com a rebel·lió o sedició dels fets al voltant de l’1 d’octubre és clarament desproporcionada i pot atemptar contra principi de legalitat penal. Així mateix, és desproporcionada la mesura cautelar de presó provisional que es manté en el marc d’aquest procés per a vuit persones; mesura que, en tant que s’hagi adoptat en funció de la ideologia d’aquestes persones, seria contrària al dret a la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió i manifestació i el dret a la llibertat i seguretat personals.
Addicionalment, el Comitè de Drets Humans de l’ONU, en l’ofici d’acusament de recepció de la comunicació tramesa per Sànchez per la presumpta vulneració de l’article 25 del Pacte internacional de drets civils i polítics (Com. n. 3160/2018), ha recordat a les autoritats espanyoles que han de “prendre totes les mesures necessàries per assegurar que Jordi Sànchez i Picanyol pot exercir els seus drets polítics d’acord amb l’article 25 del Pacte”. Aquest advertiment s’ha formulat en el marc de l’article 92 del Reglament de procediment del Comitè, que permet a aquest òrgan “comunicar a l’Estat la seva opinió sobre la conveniència d’adoptar mesures provisionals per evitar un dany irreparable a la víctima de la vulneració denunciada”.
El Síndic posarà aquests fets en coneixement de la comissària europea de drets humans, Dunja Mijatović, i dels òrgans competents en matèria de drets humans de les Nacions Unides.