Notícies

El Síndic insta que s’intensifiquin les inspeccions sobre els castells inflables i se n’elabori una normativa

05/07/2018

S’ha d’assegurar que aquest tipus d’instal·lacions compleixen els requisits d'autorització municipal i de documentació

La llei atribueix a la Generalitat el deure d'aprovar els objectius i les prioritats de les inspeccions en matèria d'establiments públics, espectacles públics i activitats recreatives

La mort d’una nena fa un any a Caldes de Malavella i un accident similar a Anglaterra fa un parell de dies posen de manifest la perillositat d’aquestes atraccions 

El Síndic ha reclamat al Departament d’Interior que garanteixi la seguretat de les estructures de jocs no permanents desmuntables, com els castells inflables. Això implica que des d’aquest departament directament, o des dels serveis municipals d’inspecció, s’ha d’assegurar mitjançant inspeccions que aquest tipus d’instal·lacions compleixen els requisits d'autorització municipal i de documentació -certificació dels muntatges emesa per personal tècnic del titular de la instal·lació.

El Síndic recorda que la llei atribueix a la Generalitat, a proposta de la Comissió d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives, el deure d'aprovar els objectius i les prioritats de les inspeccions en matèria d'establiments públics, espectacles públics i activitats recreatives, tant si són dutes a terme per aquesta administració com per serveis d'inspecció municipals (art. 45 de la Llei 11/2009, de 6 de juliol).

També ha reclamat un marc normatiu específic. En  aquest sentit, s’ha adreçat al Departament d’Empresa i Coneixement perquè promogui l'establiment d'una reglamentació específica per als equips de joc inflables que en determini els requisits de seguretat.

Després d’investigar el marc normatiu i el control que fa l’Administració dels jocs inflables desmuntables, el Síndic ha emès una resolució amb recomanacions que tenen com a objectiu millorar la seguretat d’aquestes estructures. El Síndic considera que l’Administració ha de vetllar perquè no es repeteixi un accident com el que va causar la mort d’una nena a Caldes de Malavella fa poc més d’un any mentre jugava en un castell inflable situat en un restaurant d'aquesta localitat. La perillositat potencial d’aquest tipus d’instal·lacions s’ha fet palesa a Anglaterra aquesta mateixa setmana amb la mort d'una nena en un accident similar.

Per tramitar aquesta actuació el Síndic ha sol·licitat informació a l'Ajuntament de Caldes de Malavella, a la Direcció General d'Administració de Seguretat del Departament d'Interior, i a la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial del Departament d'Empresa i Coneixement.

Tornar