Notícies

El síndic de greuges de Catalunya i Proòm dera Val d’Aran rep deu queixes i dues consultes en el desplaçament d’enguany a Vielha

26/07/2018

ee

Els problemes més plantejats han estat sobre temes de consum, serveis socials, urbanisme i medi ambient

El síndic de greuges, Rafael Ribó, càrrec que a l’Aran exerceix sota el nom de Proòm, ha pogut comprovar de primera mà aquest dijous 26 de juliol algunes de les problemàtiques que més preocupen els aranesos.

Ribó, que s’ha desplaçat a Vielha, ha atès una desena de persones, que li han presentat deu queixes i plantejat dues consultes sobre diversos temes. Els més destacats han estat consum, serveis socials, urbanisme i medi ambient.

Durant tot el 2017 el Proòm va rebre setze queixes i cinc consultes, la majoria relacionades amb administració pública i tributs (42,86%), seguides de polítiques territorials. Pel que fa a la distribució de queixes per sexe, val a dir que a l’Aran s’inverteixen les dades del conjunt de Catalunya, atès que a Catalunya és majoritària la presència de dones que presenten queixes al Síndic, especialment en l’àmbit de polítiques socials, mentre que a l’Aran l’any 2017 el 75% de les queixes han estat presentades per homes, i en l’àmbit de polítiques socials, el 66,7%.

Totes aquestes dades es poden consultar en l’Informe anual dedicat a l’Aran, com es va decidir en un acord de l’any 2008. L'acord establia el compromís del Proòm d'utilitzar l'aranès en les seves comunicacions i material de difusió, i d'elaborar un informe sobre les actuacions dutes a terme a l'Aran. Aquest acord es va reforçar amb la signatura l'any 2012 d'un conveni de supervisió singularitzada.

Tornar