Notícies

El Síndic demana informació sobre la possible explotació d'un metall estratègic al Parc Natural de l'Alt Pirineu

31/08/2018

foto (c) Gencat

El Síndic demana informació al Departament de Territori i Sostenibilitat sobre l'estat dels tràmits per poder dur a terme aquesta activitat.

També demana conèixer el sentit de l'avaluació de l'impacte ambiental.

El Síndic de Greuges ha tingut coneixement de l'interès d'una empresa -Neometal Sapania- per dur a terme activitats de recerca, prospecció o sondatge al Parc Natural de l’Alt Pirineu per extreure'n wolframi -també conegut com a tungstè- i or.

Segons la informació de què disposa el Síndic, l’empresa, que pertany al grup australià Apollo Minerals, ha iniciat els passos per poder explotar un jaciment de tsungstè i or al barranc del port de Salau i també al riu Salat, un punt transfronterer històric entre França i Espanya.

Les activitats previstes a l’Estat afectarien una superfície d'uns 55 km2, que majoritàriament és catalana. El desenvolupament del projecte podria tenir un gran impacte ambiental perquè suposaria obrir pistes per a vehicles, transportar-hi maquinària i fer perforacions, la qual cosa afectaria greument un territori on es preserven espècies de flora i fauna protegides.

En aquest sentit, els grups parlamentaris Catalunya en Comú Podem i CUP, la presidenta d'Alòs d'Isil (pedania d'Alt Àneu) i l'alcaldessa d'Alt Àneu, a més de diverses organitzacions ecologistes, s'han mobilitzat en contra de l'atorgament de l'autorització per a la realització d'aquestes activitats.

El Síndic té coneixement que l'empresa ha presentat la sol·licitud d'autorització i que aquesta està en tràmit de l'avaluació d'impacte ambiental simplificada. Per tot això, demana al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que l'informi sobre l'estat en què es troba aquest permís, sobre el sentit de l'avaluació de l'impacte ambiental i sobre la valoració que fa del projecte.

Tornar