Notícies

El Síndic investiga els fets ocorreguts davant el Parlament de Catalunya

02/10/2018

El Síndic ha obert una investigació sobre els fets ocorreguts aquest passat dilluns, 1 d’octubre de 2018, quan centenars de manifestants van aconseguir arribar davant la porta del Parlament. Davant d’aquesta situació, segons han informat els mitjans de comunicació, els agents que el custodiaven van haver de replegar-se cap a l’interior de l’edifici fins que van arribar reforços. Aquests fets s’emmarquen en el context d’accions de protesta que es van produir al llarg de tota la jornada, incloent-hi el tall de vies de tren, autopistes i accessos a centres logístics. 

El Síndic condemna tota forma de violència, des del respecte a les manifestacions reivindicatives dels ciutadans, en exercici dels drets polítics de llibertat d’expressió i de manifestació, que s’han d’exercir amb respecte dels restants drets i llibertats. 

Alhora, el Síndic considera que els responsables polítics, el president de la Generalitat i especialment el conseller d’Interior, han de garantir que les actuacions commemoratives i reivindicatives també permetin un desenvolupament de l’activitat ordinària dels ciutadans i l'exercici dels drets de tothom.

Així doncs, s’ha adreçat al president de la Generalitat i al conseller d’Interior per demanar informació sobre el dispositiu de seguretat que Mossos d'Esquadra va planificar i que, en vista de les imatges aparegudes als mitjans de comunicació, van resultar insuficients.

El Síndic no pot entrar a fer una valoració a aquest respecte, atès que no té totes les dades disponibles sobre el que va passar, motiu pel qual es considera necessari fer una petició d'informació sobre com va tenir lloc l'actuació i la valoració que els comandaments policials fan sobre les possibles disfuncions que s'hagin pogut produir. Cal recordar que el Síndic ja ha s'ha adreçat al Departament d’Interior amb relació amb el dispositiu policial que es va planificar davant les manifestacions convocades el passat dia 29 de setembre.


Tornar