Notícies

El Síndic investiga d’ofici les causes de l’accident de Vacarisses

21/11/2018

foto (c) Bombers - Gencat

Amb relació a les inversions en les infraestructures ferroviàries, i per mitjà de la Delegació del Govern estatal a Catalunya, s’adreçarà al Ministeri de Foment, del qual depenen Adif i Renfe

El juliol de 2018 va obrir una investigació sobre els esllavissaments de terres i els despreniments de roques i encara no ha rebut la informació sol·licitada al Departament de Territori i Sostenibilitat

En un informe del 2016 el Síndic ja palesava la manca d’inversions als serveis de Rodalies i Regionals

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una investigació per aclarir si al voltant del recent accident ferroviari entre les estacions de Vacarisses i Vacarisses-Torreblanca, hi ha hagut mala administració per manca d’inversió en infraestructures i de prevenció en la seguretat de les persones. Segons ha sabut el Síndic, que trasllada el seu condol i suport a la família de la víctima mortal, el tren hauria descarrilat a causa d'una esllavissada que ocupava tota la via.

Amb relació a les inversions en les infraestructures ferroviàries, i per mitjà de la Delegació del Govern estatal a Catalunya, el Síndic s’adreçarà al Ministeri de Foment, del qual depenen Adif i Renfe.

En l'Informe sobre els drets de les persones en els serveis ferroviaris a Catalunya (octubre 2016) ja s’inclouen 75 recomanacions, propostes i suggeriments per garantir els drets de les persones i la qualitat del servei públic de transport ferroviari.

En aquest informe, es constata que hi ha un dèficit d’inversions als serveis de Rodalies i Regionals de Catalunya. És una evidència que el traçat de la xarxa ferroviària de Rodalies i Regionals es manté pràcticament intacte des de fa gairebé quaranta anys. També s’insta directament Adif a treballar de manera activa per assegurar l’estat correcte de les infraestructures (com ara vies, talussos, catenàries o altres instal·lacions o elements imprescindibles per al funcionament del servei de ferrocarril).

Així mateix, el 3 de juliol de 2018 el Síndic va iniciar una investigació sobre els esllavissaments de terres i els despreniments de roques i les actuacions de les administracions públiques per garantir la seguretat de les persones. Amb aquesta finalitat, va demanar informació al Departament de Territori i Sostenibilitat i al Col·legi Oficial de Geòlegs (Observatori del Georisc).

En data 10 d’octubre de 2018, es va rebre l'informe del Col·legi de Geòlegs, que apunta la necessitat de coordinació entre tots els operadors que gestionen les infraestructures viàries i ferroviàries per fer una recopilació de dades i poder crear una eina de gestió del risc d'esllavissades i despreniments, tot identificant els punts crítics del territori, i així poder prendre les decisions encertades per a la mitigació dels riscos.

En data d'avui, encara no s'ha rebut l'informe del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Tornar