Notícies

El Síndic reclama que es facin efectives les sentències contra el projecte Castor

26/11/2018

f

Compareixença a la Comissió d’investigació sobre el projecte Castor

La sentència del Tribunal Suprem confirma els efectes retroactius de la nul·litat acordada pel Constitucional sobre els pagaments ja fets efectius

El síndic ha insistit en el retorn de tots els pagaments ja fets efectius, i també en la necessitat de retorn de la compensació que va rebre l’empresa, vehiculada a través d’unes normes declarades inconstitucionals

Rafael Ribó ha recordat en comissió totes les actuacions que ha dut a terme la institució amb relació al Castor des de l’any 2013

El síndic també ha insistit que està pendent una auditoria tècnica que determini el grau de responsabilitat d’Escal en els sismes, a la vegada que considera que cal estudiar el possible desmantellament de la plataforma

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha comparegut aquest dilluns 26 de novembre de 2018 davant la Comissió del Parlament que investiga els fets derivats del projecte Castor. Ribó ha recordat totes les actuacions que ha dut a terme el Síndic amb relació al Castor des de l’any 2013 i ha celebrat les sentències del Tribunal Constitucional que declaren nul·les de ple dret, per inconstitucionals, les normes que emparaven el pagament de la compensació a l’empresa, i la més recent, del Tribunal Suprem, que aprova la devolució de l’import ja abonat per les persones usuàries.

En vista del recent pronunciament del Tribunal Suprem, el síndic ha recordat al Parlament la necessitat d’instar l'Administració de l'Estat a fer efectiu el retorn de tots els pagaments relacionats amb la Plataforma Castor, tal com ja li havia demanat quan es va fer pública la sentència del Tribunal Constitucional.  

La recent sentència del Tribunal Suprem confirma els efectes retroactius de la nul·litat acordada pel Tribunal Constitucional sobre els pagaments ja fets efectius. El Tribunal Constitucional va anul·lar les normes amb rang legal que donaven cobertura al pagament d'una indemnització i al manteniment de la Plataforma Castor, que repercutien en les persones consumidores. Aquesta resolució judicial va ser executada només a futur per l'Administració de l'Estat, amb relació als pagaments posteriors a la sentència, però no ha anul·lat ni restituït el pagament de la indemnització ni les quantitats ja pagades per les persones consumidores dels anys 2015 a 2017.

Des que van tenir lloc els primers moviments sísmics al delta de l’Ebre, el Síndic s’ha pronunciat amb insistència sobre la necessitat d’investigar i de depurar responsabilitats en el cas. En l’informe presentat el novembre de 2014, ja es destacava que hi havia irregularitats en la tramitació del projecte des del punt de vista de la legislació d'impacte ambiental. En aquest document, es feia referència als costos que repercutien en les persones consumidores (3.500 milions d’euros) en la factura de gas, durant 35 anys, i que es corresponen a la suma de la indemnització, el manteniment de la plataforma, el seu possible desmantellament i els interessos.

D’altra banda, l'afectació que ha causat el magatzem Castor als habitants de la zona, principalment d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona és inqüestionable. En aquest sentit, un informe del MIT de l’any 2017 revelava males pràctiques en la planificació del projecte després de constatar que no es va fer ús de la tecnologia disponible.

El síndic ha afirmat que l'empresa concessionària i el Govern de l'Estat han posat en risc milers de persones en decidir ignorar els advertiments de l'Observatori de les Terres de l'Ebre i en desestimar la possibilitat de valorar els perills més enllà de la tecnologia estàndard. Amb la constatació que l'empresa no va valorar els riscos sísmics, el MIT evidencia que hi va haver una actuació incompetent de l'empresa per haver obviat aquesta possibilitat, tot i tenir accés a la tecnologia i als coneixements que permeten fer aquesta valoració. El síndic també ha recordat que està pendent una auditoria tècnica que determini el grau de responsabilitat d’Escal en els sismes, a la vegada que considera que cal estudiar el possible desmantellament de la plataforma.

Tornar