Notícies

El Síndic participa a Andorra al 23è Congrés de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman

27/11/2018

foto
El Síndic de Greuges va participar el passat 22 de novembre a l’Assemblea interna celebrada en el marc de la vint-i-tresè Congrés de la FIO (Federació Iberoamericana de l’Ombudsman), que s’ha dut a terme recentment a  Andorra.

El síndic va intervenir en el punt en el qual es debatien els Principis de Venècia, el document que proposa la Comissió de Venècia sobre estàndards internacionals per a la figura de l’ombudsman. L’exombudsman d’Albània, Igli Totozani, com a expert en nom de la Comissió, va exposar les línies principals del document vinculat a la promoció de la tasca independent i transparent de les institucions d’ombudsman.

D’acord amb una proposta de la Comissió Nacional de Drets Humans de Mèxic, els membres de la FIO han fet el primer pas per incorporar el terme ombudsperson en la nomenclatura oficial de l’associació. El canvi oficial s’haurà de ratificar en una assemblea extraordinària.

Amb relació al Congrés, el tema central debatut ha estat el dret a un habitatge digne i el paper que ha d’exercir la figura del defensor del poble (ombudsman) per garantir aquest dret a les persones més vulnerables, i també l’accés a serveis bàsics, com ara la llum, l’aigua i el gas. L’amfitrió, el raonador del ciutadà d’Andorra, va intervenir en la sessió inaugural de la jornada i va explicar que té previst obrir una actuació d’ofici per quantificar les repercussions d’aquesta problemàtica a l’Estat d’Andorra i fer les recomanacions necessàries. El Congrés ha reunit els titulars i els representants d’institucions d’ombudsman de 22 països iberoamericans.

La Federació Iberoamericana de l’Ombudsman (FIO) està integrada per més de 75 defensors del poble (o figures equivalents) de més de vints països iberoamericans. L’objectiu és oferir un fòrum per a la col·laboració mútua entre les institucions, i també donar projecció i consolidar la tasca que duen a terme els ombudsman.

Tornar