Notícies

El síndic participa en l’acte de commemoració del 10è aniversari del Mecanisme de Queixes del Banc Europeu d’Inversions

14/01/2019

foto

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha participat avui a la jornada per commemorar el 10è aniversari del Mecanisme de Control del Banc Europeu d’Inversions. La intervenció del síndic ha estat ubicada en la taula rodona sobre els resultats i reptes dels mecanismes independents de rendició de comptes, juntament amb altres representants i membres de la societat civil, que han exercit una funció de control i supervisió de les actuacions dutes a terme pel BEI, a través del seu Mecanisme de Control.

La intervenció del síndic s’ha centrat a ressaltar la importància dels mecanismes de control i la capacitat de retre comptes de les actuacions públiques, potenciant la transparència, la participació i l’anàlisi dels processos i els mecanismes d’actuació. En aquest sentit, ha lloat la valentia de crear el mecanisme de control per part del BEI ara fa 10 anys, i ha encoratjat els seus responsables a dotar-lo dels mitjans i recursos suficients perquè pugui exercir les seves funcions de la forma més garantista possible, d’acord amb els procediments establerts i els principis de bona administració. 

Bona part de la intervenció del síndic s’ha centrat en el seguiment que ha fet la institució del projecte de la plataforma Castor, que també ha estat a bastament treballat pel Mecanisme de Control del BEI, des de la perspectiva de l’anàlisi del procés de finançament. El síndic ha subratllat que el MIT (Massachusetts Institute of Technology) va concloure en les seves investigacions que hi havia relació de causa-efecte entre les injeccions de gas i els moviments sísmics. Sobre aquesta qüestió, la defensora del poble europeu, Emily O'Reilly, ha emès recentment una resolució en què qualifica de mala administració l'actuació duta a terme pel Banc Europeu d'Inversió (BEI). El síndic també ha lloat la tasca acomplerta per la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, que ha definit com a moviment democràtic de lluita i defensa dels drets col·lectius.

El Mecanisme de Queixes del Banc Europeu d’Inversions és l’eina pública de retre comptes del BEI, que dirimeix les queixes i consultes de les persones sobre els projectes, polítiques o activitats exercides pels grups del BEI.

 

Tornar