Notícies

A petició del Síndic, els que han estat màxims representats de les institucions catalanes d’ençà de la democràcia demanen garanties per al dret de defensa dels inculpats durant el judici del procés

16/01/2019

Els que han estat presidents del Parlament i la Generalitat han subscrit un comunicat impulsat pel Síndic i adreçat al Tribunal Suprem, a través de les defenses

Proposen canvis en les condicions de la presó preventiva de les persones inculpades perquè puguin arribar en plenes facultats

Els que han estat presidents del Parlament i de la Generalitat han subscrit un comunicat impulsat pel Síndic en què s’adrecen a les defenses perquè incloguin en els seus escrits una apel·lació a les autoritats competents que garanteixi el dret de defensa de les persones que seran jutjades per la causa del procés.

En concret, demanen que es considerin mesures alternatives a la privació de llibertat en centre penitenciari de les persones que actualment es troben en presó provisional durant la celebració de l’imminent judici davant la sala del Tribunal Suprem.

El comunicat argumenta que la presó preventiva té unes causes taxades en l'ordenament jurídic espanyol que no sempre s'interpreten en els seus justos límits, la qual cosa la converteix, de fet, en una pena anticipada. És un problema generalitzat del sistema penal que vulnera el dret a la llibertat individual i el dret a la presumpció d'innocència; contribueix, a més, a la saturació els centres penitenciaris, i, finalment, pot entorpir el dret de defensa.

Pel que fa al dret de defensa, el text enviat al Tribunal Suprem destaca que és un dret fonamental en un estat de dret democràtic, i qualsevol persona acusada d'un il·lícit penal ha de poder disposar de mitjans adequats per exercir-lo de manera efectiva, incloent-hi les condicions materials adequades, molt en especial durant la celebració del judici oral. Així ho ha manifestat en nombroses ocasions el Tribunal Europeu de Drets Humans, per exemple, en la recent sentència Alekhina i d'altres c. Rússia de 17 de juliol de 2018.

Davant l’avís del trasllat dels presos a centres de la Comunitat de Madrid, el comunicat constata que qualsevol dels centres és a més d'una hora de distància de la seu de l'Audiència Nacional i dels seus calabossos, on hauran de ser transferides en vehicles policials de custòdia abans d'acudir cada dia a la sala de vistes del Tribunal Suprem.

Si es manté la situació de privació de llibertat provisional d'aquestes persones es produiran llargs trasllats al lloc de les vistes des de i cap al centre penitenciari i la seva permanència en dependències judicials alienes al Tribunal Suprem. Tot això pot dificultar el contacte continu amb els seus lletrats i limitar sense raó legal la seva participació activa en la seva pròpia defensa, de manera que se’n restringeixi innecessàriament aquest dret. Aquest trasllat diari s'efectuarà previsiblement durant diversos mesos, la qual cosa significa una penositat innecessària afegida a les finalitats de la presó provisional.

Aquest comunicat també s’adreçarà a diversos ombudsman de l’Estat i els resposables de drets humans del Consell d’Europa, per si consideren oportú donar suport a la iniciativa.

Tornar