Notícies

El Síndic reclama tolerància zero contra el masclisme en els casos de l’actor Toni Albà i l’oferta de treball del MWC

25/02/2019

foto

S’ha adreçat a la CCMA per demanar el seu posicionament amb relació al tuit de l’actor Toni Albà, col·laborador de TV, sobre la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas

Demana que es retiri l’oferta de treball de MWC que premia les hostesses que superin el 1’75 d’alçada amb un suplement econòmic

El Síndic de Greuges ha obert una investigació amb relació al tuit publicat per l’actor i humorista Toni Albà el passat 23 de febrer en el qual insulta de manera molt explícita i masclista la cap de l’oposició i líder del partit de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas. Per aquest motiu, s’ha adreçat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i li ha demanat informació sobre el posicionament d’aquest organisme, del qual depèn la televisió pública catalana (TV3), amb relació a aquests fets.

A parer del Síndic, no és només una qüestió de sarcasme o d’humor, sinó que fa referència a una pràctica discriminatòria, masclista i d'assetjament a les dones, amb un tracte del tot vexatori, com és la prostitució, i l’atribueix de manera gratuïta a una dona pel fet de ser-ho. En aquest sentit, el fet que l’actor Toni Albà no sigui treballador de la CCMA, sinó un actor contractat per empreses que treballen per aquest organisme en formats de producció associada no hauria de ser cap obstacle perquè li siguin aplicables els estàndards legals i deontològics que la CCMA aplica al seu personal.

També ha recordat que el capítol IV de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, estableix les polítiques públiques per promoure la igualtat efectiva en els diferents àmbits d'actuació, i la secció segona estableix les obligacions amb relació als mitjans de comunicació.

L’oferta de treball del MWC

En el marc d’una altra actuació, el Síndic també s’adreçarà al conseller delegat de l’entitat organitzadora del Congrés Mundial del Mòbil (MWC), John Hoffman, perquè cancel·li una oferta de treball en el marc d’aquest esdeveniment intolerable pel que fa a la sexualització i la cosificació de la dona. En concret, fa referència a la notícia publicada recentment sobre el fet que les hostesses del WMC que superin el 1’75 d’alçada cobraran un suplement d’un euro l’hora. Considera que aquest cas podria ser constitutiu d'una infracció administrativa greu i/o molt greu, d'acord amb l'article 59 (3 i 4) de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva d'homes i dones, que estableix que és una infracció greu:

“Fer actes o imposar clàusules en els negocis jurídics que constitueixin o causin discriminació per raó de sexe”.

“Exercir qualsevol comportament, de naturalesa sexual o no, en funció del sexe d'una persona, que atempti intencionadament contra la seva dignitat i li creï un entorn intimidatori, degradant o ofensiu”.

Pel que fa a aquest cas, també ha contactat amb el Departament de Treball perquè dugui a terme les actuacions d’inspecció oportunes.

El Síndic de Greuges és la institució que té per missió vetllar per la defensa dels drets fonamentals i les llibertats públiques. Amb aquesta finalitat, supervisa l'activitat de les administracions públiques catalanes. Dins de les seves funcions també s’ha adreçat a l'Institut Català de les Dones (ICD) i al Consell de l’Audiovisual de Catalunya perquè en siguin coneixedors.

El Síndic de Greuges de Catalunya vetlla especialment pel dret a la igualtat efectiva entre homes i dones perquè el considera un valor essencial en un estat democràtic de dret. En aquest sentit, la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva d'homes i dones, a banda de materialitzar i dotar encara de més contingut aquest dret, estableix en l'article 57 que el Síndic de Greuges de Catalunya, d'acord amb les atribucions que li assignen l'Estatut d'autonomia i la Llei 24/2009, de 23 de desembre, és l'òrgan encarregat de la defensa dels drets i les llibertats en matèria de no-discriminació per raó de gènere que puguin haver estat vulnerats per l'actuació d'institucions o persones, tant públiques o privades.

El mateix article estableix entre les competències d'aquesta institució practicar investigacions, tant d'ofici com a instància de part, per aclarir possibles situacions de discriminació directa o indirecta per raó de sexe, i també facilitar vies de negociació i fer recomanacions a persones físiques i jurídiques amb la finalitat de corregir situacions o pràctiques discriminatòries per raó de sexe, i fer un seguiment del compliment d'aquestes recomanacions.

Tornar