Notícies

El Síndic recomana al Ple del Parlament que es faci un front comú per combatre la xenofòbia

21/03/2019

foto

Debat al Ple de l’Informe al Parlament 2018


Destaca la necessitat de fer polítiques adreçades als més vulnerables i menciona que gairebé una de cada tres queixes rebudes el 2018 han estat sobre salut, habitatge, educació i altres temes de contingut social

L’Informe recull tota la activitat duta a terme per la institució i en destaca per a cada àrea les actuacions més rellevants en un any que ha continuat marcat pel context polític del país, principalment pel que fa a la intervenció del Govern de la Generalitat, per aplicació de l’article 155 de la Constitució, fins al mes de maig

Exposa la tasca duta a terme com a Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) i per mitjà de l’Estructura de Drets Humans de Catalunya (EDHC)

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha comparegut aquest dijous, 21 de març de 2019, al Ple del Parlament per presentar i debatre l’Informe al Parlament 2018, que tot just fa una setmana es va debatre en comissió parlamentària. L'Informe es va lliurar a la cambra el passat mes febrer.

En la seva compareixença, i davant l’entrada en l’escena política de moviments ideològicament contraris als principis d’igualtat i no-discriminació per raons de procedència, gènere i orientació sexual, el Síndic ha demanat a la cambra un front comú per preservar la bona convivència. En aquest sentit, i davant els incidents xenòfobs ocorreguts recentment a Castelldefels i Canet de Mar, el Síndic ja havia demanat, com ha recordat en la seva intervenció, que l’arc parlamentari i totes les institucions sumessin esforços per evitar conflictes possibles generadors de fractura social.

També ha destacat la necessitat de fer polítiques socials i ha mencionat que gairebé una de cada tres queixes rebudes el 2018 han estat sobre salut, habitatge, educació i d’altres temes de contingut social.

Rafael Ribó, actualment síndic en funcions, ha aprofitat per recordar els reptes pendents als representants parlamentaris. Entre aquests, ha destacat la lluita contra la desigualtat social i econòmica, la consideració de l’habitatge com a dret fonamental, i no només com a objecte econòmic, i la igualtat d’oportunitats en l’educació.

L’Informe recull tota la activitat duta a terme per la institució i en destaca per a cada àrea les actuacions més rellevants en un any que ha continuat marcat pel context polític del país, principalment pel que fa a la intervenció del Govern de la Generalitat i per aplicació de l’article 155 de la Constitució, fins al mes de maig.

Pel que fa a les dades més rellevants, el Síndic de Greuges de Catalunya ha rebut durant l’any 2018 un total de 10.495 queixes procedents de 14.000 persones, atès que algunes són col·lectives. És la xifra més elevada després de l’any 2015. També ha atès 9.987 consultes i ha iniciat 264 actuacions d’ofici. S’han fet 136 desplaçaments a 106 municipis i, en global, s’han tramitat 26.000 expedients.

Entre els temes més destacats en la seva intervenció, el síndic ha subratllat els greuges rebuts a la institució sobre la renda garantida per la ciutadania, la universalitat de l’assistència sanitària, la proliferació de projectes urbanístics amb fins especulatius, l’habitatge social, la llibertat d’expressió, etc.

També ha dedicat una part del seu temps a parlar de la tasca duta a terme com a Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), presentada a la cambra en un informe anual, i per mitjà de l’Estructura de Drets Humans de Catalunya (EDHC), amb el projecte d’elaboració del Pla de drets humans.

Tornar