Compareixença informes sobre l’àmbit local
Presenta un informe sobre els vint anys de desplaçaments al territori per atendre les persones. La proposta de desplaçar el servei al territori va sorgir de la Comissió del Síndic
També presenta un segon informe sobre la necessitat de reforçar amb més recursos la independència de les sindicatures locals
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha comparegut aquest, dilluns 1 d’abril de 2019, en comissió parlamentària per presentar dos informes relacionats amb l’àmbit local: l’informe La sindicatura municipal com a ombudsman independent. La situació a Catalunya i l’informe L'Oficina itinerant del Síndic de Greuges: 20 anys escoltant les persones arreu de Catalunya.
El primer dona continuïtat al treball de recerca elaborat pel Síndic per establir els elements definitoris, reconeguts en l’àmbit internacional, sobre la figura de l’ombudsman en les democràcies actuals.
El Síndic analitza així el grau de compliment de les sindicatures locals amb relació als criteris que requereix qualsevol institució d’ombudsman per exercir amb autonomia la tasca supervisora de les administracions dins del seu àmbit competencial. Més concretament, fa una revisió de les sindicatures municipals existents amb relació als factors següents:
L’estatus de la persona que exerceix l’encàrrec, és a dir, el seu estatus jurídic en termes de procediment d’elecció, règim d’incompatibilitats i prerrogatives.
L’estructura organitzativa i els mitjans de l’oficina, és a dir, el funcionament i la independència organitzativa.
La independència econòmica: pressupost independent i possibilitat de contractar personal de suport a càrrec del seu pressupost.
La rendició de comptes de la seva actuació a la cambra a la qual deu confiança.
En el marc de l’informe, el Síndic ha recomanat a l’Administració municipal que doti els síndics locals dels recursos econòmics, humans, legals i logístics necessaris per garantir-ne la independència i evitar que es desvirtuï el caràcter neutral d’aquesta institució, coherent amb la tasca que té encomanada. Actualment, hi ha quaranta-quatre síndics locals a Catalunya
20 anys de desplaçaments
L’informe sobre els 20 anys de funcionament del servei d’atenció itinerant aporta dades rellevants. En total, fins al 2015, s'han atès 10.399 persones, s'han visitat 208 municipis i s'han fet 573 sortides. El servei ha donat cobertura al 90% de població de tot el territori. Quant a actuacions iniciades, s'han registrat 6.234 queixes i 4.178 consultes. Els últims anys les queixes iniciades des d'aquest servei han suposat vora del 10% del total de rebudes per la institució.
Els desplaçaments han estat una prioritat per al Síndic des dels seus inicis, i especialment durant els mandats de Rafael Ribó, que, a partir del segon mandat, l'any 2010, canvia el model de desplaçament dels anys anteriors. S’abandona progressivament el caràcter institucional i es reforça el vessant d’atenció a les persones. L'objectiu principal és respondre a la necessitat de moltes persones, entitats i, fins i tot, administracions de ser ateses personalment quan exposen una problemàtica que consideren important. Les visites també afavoreixen la decisió de les persones de fer ús de la institució en defensa dels seus drets.
La primera sortida es va fer l'any 1996 i el llavors síndic, Anton Cañellas, va triar Girona. L'elecció no va ser casual, ja que era la ciutat d'on procedia la diputada Carme Vidal. Secretària i presidenta de la Comissió del Síndic als anys noranta, Vidal va ser qui va proposar que el Síndic tingués una oficina itinerant.