Notícies

El síndic compareix al Parlament britànic per explicar la situació dels drets humans a Catalunya

20/06/2019

foto

Dos testimonis rebutjats pel Tribunal Suprem, l’ombudsman català i un excap policial a Irlanda del Nord, compareixen al Parlament britànic

El síndic també ha atès persones que li volien plantejar queixes i consultes

El síndic participarà en un seminari sobre la millora del servei dels ombudsman  per mitjà de noves competències a la Universitat d’Aberystwyth

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha comparegut al Parlament britànic amb la ponència “La situació dels drets humans a Catalunya: apel·lació al diàleg i a la llibertat”, a la sala Margaret Thatcher, de la Portcullis House de Londres. L’acte, organitzat per The All Party Parliamentary Group On Catalonia (APPC), ha donat veu a dos dels testimonis exclosos pel Tribunal Suprem en la causa especial sobre el procés: d’una banda, el síndic; i, de l’altra, Sir Hugh Orde, ex-màxim responsable de la policia a Irlanda del Nord i expresident de l’Associació d’Inspectors en Cap de la Policia, que va ser l’autor d’un informe relacionat amb el 20-S i l’1-O, en què va concloure que en les dues dates la multitud no va tenir cap intenció de ser violenta o de cometre un delicte.

En el marc de la seva intervenció, el síndic, que té el deure de protegir i defensar drets i llibertats a Catalunya, va oferir a l’audiència un resum de les principals actuacions dutes a terme per la institució arran de les reaccions polítiques i legals de l’Estat espanyol davant d’aquests esdeveniments en relació amb els drets fonamentals. La ponència s’ha sustentat principalment en els tres informes presentats al Parlament sobre aquesta matèria, que inclouen, entre d’altres, les irregularitats comeses pel Parlament de Catalunya, les violències perpetrades per les forces de seguretat durant el referèndum i les preocupacions posteriors sobre qüestions més àmplies sobre la vulneració de drets, incloses les llibertats d’expressió i de reunió, la supressió de l’autogovern i la desproporció penal, i els drets a la participació i representació política, entre d'altres. A més, arran de la culminació la setmana passada de la fase oral de la causa especial 20907/2017 del Tribunal Suprem, i un cop fixada la vista per a sentència, ha apel·lat al diàleg polític, la participació i la llibertat com la única manera de resoldre el conflicte català.

Atenció a les persones a Londres

Aprofitant el desplaçament a Londres, i en el marc de l’oferiment del Govern de la Generalitat al Síndic de poder utilitzar les seves instal·lacions a l’estranger, el síndic ha atès les persones que li han volgut plantejar consultes i queixes, d’acord amb el seu marc competencial. En aquest sentit, el síndic ha rebut i s’ha reunit amb setze persones d’origen català residents al Regne Unit, i ha recollit diverses problemàtiques que seran estudiades i tramitades, si escau, per la institució. Principalment, s’han destacat les dificultats per exercir el dret de vot per mitjà del procediment del vot pregat. El Síndic els ha recordat la recomanació formulada per la institució, en el sentit que cal que es regulin mecanismes de votació alternatius que permetin exercir el dret de sufragi actiu de manera remota (a distància) d'una manera més senzilla per a l’electorat. 

El Síndic va posar en marxa el servei de recollida de queixes i consultes fora de l’oficina el 1996, i actualment té un dispositiu que es desplaça quatre cops per setmana a diversos municipis de Catalunya. Aquest és el primer cop, però, que presta el servei d’atenció a les persones fora de Catalunya.

Seminari sobre bones pràctiques en la millora de servei públic de l’ombudsman (noves competències i possibilitats)

Finalment, el síndic ha estat convidat a participar al seminari sobre bones pràctiques, organitzat pel Defensor de Gal·les, en el marc de l’Institut Internacional de l’Ombudsman i l’Ombudsman Association (que agrupa tots els defensors del Regne Unit i Irlanda públics i privats).

El seminari, que tindrà lloc a la Universitat de Aberystwyth el divendres 21 de juny de 2019, analitza des de diverses perspectives la millora de servei públic de les oficines dels defensors per mitjà de l’adquisició de noves competències, i també les possibilitats i els reptes que suposen. En concret, el síndic analitzarà l’experiència en la possibilitat d’actuar d’ofici, competència recentment adquirida pel Defensor de Gal·les.

Rafael Ribó, com a president europeu de l’IOI i síndic de greuges de Catalunya, ja va participar a la mateixa universitat en un seminari l’octubre de 2016, en el qual va exposar les potencialitats i virtuts de les actuacions d’ofici.

Tornar