Notícies

El síndic organitza una jornada amb motiu del dia Internacional de Suport de les Víctimes de la Tortura

26/06/2019

La jornada "Gent gran o amb malaltia greu en situació de privació de llibertat: qüestions pendents" pretén analitzar els drets dels més vulnerables en l'àmbit penitenciari 

Tindrà lloc l'1 de juliol a les 17:30 h, a la seu del Síndic 

El Síndic ha organitzat una jornada per commemorar el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura, que tindrà lloc el proper 1 de juliol, a les 17.30 hores, a la seu de la institució. En aquesta ocasió, s'ha volgut posar l'accent en el respecte als drets dels més vulnerables, com poden ser la gent gran o amb malaltia greu en situació de privació de llibertat.

D'ençà del 2009, el Síndic té la competència específica per a la prevenció de la tortura reconeguda en la seva llei, articulada formalment amb el Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT). En el marc de les seves visites als centres de privació de llibertat, els membres de l'equip del MCPT presten una atenció especial a col·lectius vulnerabilitzats per la seva situació de privació de llibertat. Entre els més invisibles hi ha el de la gent gran i en situació de gran dependència, que es troba amb més dificultats per adaptar-se a l'entorn penitenciari; el de persones amb problemes de salut orgànics i mentals, i, en alguns casos, el de persones en situacions de malaltia crònica o terminal.

L'objectiu de la jornada és examinar la resposta de les administracions públiques, que hauria d'implicar no només la perspectiva penitenciària, sinó també de salut i benestar social, així com l'aplicació dels preceptes del Codi penal i el Reglament penitenciari, que preveuen l'excarceració per a persones malaltes en situació terminal.

Aquesta anàlisi es farà des de la perspectiva internacional, de la mà de David Bondia, sobre la jurisprudència del TEDH, i des de la perspectiva catalana, de la mà de Susanna Solé. Per la seva banda, Joan Garcia analitzarà el dret a la salut de les persones grans privades de llibertat i Viqui Molins, el suport i l'assistència a persones grans i amb malalties greus en centres penitenciaris. L'acte serà inaugurat i clos pel síndic, Rafael Ribó, i per l'adjunt general, Jaume Saura.

La jornada està oberta a tothom que hi estigui interessat, però l'aforament és limitat. La inscripció és gratuïta i es pot formalitzar a inscripcions@sindic.cat o al 933 040 108. 

Tornar