Notícies

El síndic ha organitzat la jornada Gent gran o amb malaltia greu en situació de privació de llibertat; qüestions pendents

01/07/2019

foto

La jornada, que s’ha celebrat aquesta tarda a la seu del Síndic, s’ha organitzat en el marc dels actes per commemorar el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura, que té lloc el 26 de juny.

El Síndic ha organitzat una jornada per commemorar el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura, que ha tingut lloc aquesta tarda a la seu de la institució. En aquesta ocasió, s'ha volgut posar l'accent en el respecte als drets dels més vulnerables, com poden ser la gent gran o amb malaltia greu en situació de privació de llibertat.

D'ençà del 2009, el Síndic té la competència específica per a la prevenció de la tortura reconeguda en la seva llei, articulada formalment amb el Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT). En el marc de les seves visites als centres de privació de llibertat, els membres de l'equip del MCPT presten una atenció especial a col·lectius vulnerabilitzats per la seva situació de privació de llibertat. Entre els més invisibles hi ha el de la gent gran i en situació de gran dependència, que es troba amb més dificultats per adaptar-se a l'entorn penitenciari; el de persones amb problemes de salut orgànics i mentals, i, en alguns casos, el de persones en situacions de malaltia crònica o terminal.

L'objectiu de la jornada ha estat examinar la resposta de les administracions públiques, que hauria d'implicar no només la perspectiva penitenciària, sinó també de salut i benestar social, així com l'aplicació dels preceptes del Codi penal i el Reglament penitenciari, que preveuen l'excarceració per a persones malaltes en situació terminal.

La jornada ha comptat amb la participació de David Bondia, Doctor en Dret i professor de Dret internacional públic a la Universitat de Barcelona, que s’ha centrat en la perspectiva internacional i en els drets de les persones privades de llibertat en situació de malaltia greu en la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans; Susanna Solé, psicòloga amb llarga experiència en centres penitenciaris catalans, que ha parlat sobre les persones grans en el sistema penitenciari català; Joan Garcia, metge d’atenció primària en centres penitenciaris, que ha parlat sobre el dret a la salut de les persones grans privades de llibertat; i Viqui Molins, religiosa catalana membre de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, que s’ha centrat en el suport i l'assistència a persones grans i amb malalties greus en centres penitenciaris.

L'acte ha estat inaugurat pel síndic de greuges, Rafael Ribó, i clos per l'adjunt general, Jaume Saura. 

Tornar