Notícies

El síndic participa en la XII trobada de síndics de greuges, defensors i mediadors universitaris organitzada per la Xarxa Vives

12/07/2019

foto

Rafael Ribó ha explicat els Principis de Venècia aprovats pel Consell d’Europa

Aquest divendres, 12 de juliol, el síndic de greuges de Catalunya ha pronunciat la ponència "Els Principis de Venècia per a la protecció de la figura de l’ombudsman", en el marc de la dotzena trobada de síndics universitaris de la Xarxa Vives, que ha tingut lloc a la Universitat de Barcelona. En aquesta ocasió, la trobada ha estat organitzada pel síndic de la mateixa universitat, Lluís Caballol, i ha comptat amb la participació de la majoria dels síndics universitaris.    

A principis d’any, la Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret del Consell d’Europa (més coneguda com a Comissió de Venècia) va aprovar els principis de Venècia, amb l’objectiu ser un referent internacional pel que fa a les directius que els estats han de seguir per protegir les institucions d’ombudsman. En els darrers temps algunes d’aquestes institucions han vist amenaçada la seva independència, i fins i tot la mateixa existència.

En nom de l’Institut Internacional de l’Ombudsman, com a president europeu, el síndic va liderar la consulta que es va fer a tots els defensors d’Europa sobre aquest document i també va participar en els grups de treball previs organitzats per la mateixa Comissió de Venècia. Aquest document ja es va traslladar al Parlament de Catalunya i a diferents defensories.

A banda de la intervenció del síndic, la resta d’intervencions de la trobada, que ha tingut lloc l’11 i el 12 de juliol, s’han centrat en la salut mental i la comunitat universitària.

A la trobada, a més de l’intercanvi d’experiències amb relació a supòsits d’intervenció dels síndics en què la salut mental és un factor rellevant, han intervingut professionals del món sanitari, entre d’altres, Carmina Saldaña, catedràtica de personalitat, avaluació i tractament psicològics i directora de la clínica psicològica de la UB.

En el si de la Xarxa Vives, la Xarxa de Síndics de Greuges i Defensors Universitaris té com a objectiu compartir informació i bones pràctiques entre els diversos representants, tant en l’àmbit de direcció com tècnic, en el marc de la trobada anual que organitzen de manera rotatòria les universitats.

La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats, i té com a finalitat potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per crear un espai universitari que permeti coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

Tornar