Notícies

El Síndic investiga les actuacions dels Mossos d’Esquadra d’aquesta setmana a Gràcia i a Sants

20/09/2019

foto (c) Mossos d
S’ha adreçat al director general de la Policia per conèixer els detalls de l’operatiu i comparar-los amb els estàndards internacionals

Ofereix als testimonis la possibilitat de relatar els fets per contrastar la versió oficial i les informacions dels mitjans

Recorda que l’ús de la força ha de ser l’absolutament necessari, amb base legal i no es pot acceptar en cap terme l’arbitrarietat de les actuacions

El Síndic de Greuges de Catalunya ha iniciat d’ofici dues investigacions arran de les actuacions dutes a terme aquesta setmana pel Cos de Mossos d’Esquadra als barris de Gràcia i Sants. D’acord amb les informacions publicades, al barri de Gràcia el Cos de Mossos va actuar davant dels manifestants convocats arran del desallotjament d’una casa ocupada, i al barri de Sants contra les persones concentrades per protestar davant un possible desallotjament, que finalment va ser suspès.

A través de les informacions aparegudes als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, el Síndic ha pogut visionar i analitzar diversos vessants de les intervencions dutes a terme per l’operatiu policial. Tanmateix, considera imprescindible conèixer de primera mà les versions oficials dels responsables del Departament d’Interior, i també el resultat de les investigacions internes endegades. D’altra banda, i per poder contrastar aquesta informació, s’adreça a les persones que n’hagin estat testimonis perquè puguin, si ho desitgen, aportar més informacions i proves per completar la investigació del Síndic.

Concretament, el Síndic s’ha adreçat al director general de la Policia per conèixer el nombre d’agents que van prendre part en els dos operatius, i de les unitats que en formaven part, i si les seves identificacions eren conforme al Decret 217/2008, de 4 de novembre, i també el nombre de persones identificades i detingudes i el nombre de persones que va requerir assistència sanitària. Així mateix, s’ha interessat pels criteris utilitzats per ordenar la pràctica de les càrregues policials i pels procediments interns per analitzar els fets, a l’efecte de depurar, en cas que s’acreditin actuacions contràries als protocols, les responsabilitats oportunes.

Les actuacions d’aquestes unitats de Mossos d’Esquadra ja han estat objecte d’anàlisi per part del Síndic en ocasions anteriors. Destaquen, per exemple, la resolució emesa arran de l’actuació de la brigada mòbil durant el desallotjament de la plaça de Catalunya (maig 2011) o durant els fets del Parlament (juny 2011), o l’emesa arran de l’actuació pel desallotjament de la Universitat de Barcelona (març de 2009). Davant les deteccions d’ús desproporcionat de la força i altres irregularitats en l’actuació policial, es va respondre a les recomanacions del Síndic amb millores en les mesures d’identificació, revisió de protocols, increment d’efectius, o amb la creació d’una unitat d’interlocució i de mediació dins del Cos de Mossos d’Esquadra.

El Síndic recorda que l’ús de la força ha de ser l’absolutament necessari, d’acord amb el que estableix el Tribunal Europeu de Drets Humans: l’ús de la força ha de ser estrictament proporcionat a l’assoliment dels objectius. Així, en operacions policials ha de tenir base legal, i no es pot acceptar en cap terme l’arbitrarietat de les actuacions.

Tornar