Notícies

Comunicat del Síndic de Greuges

27/09/2019

Foto
Comunicat en relació amb la detenció de nou persones acusades de preparar actes terroristes

 

Davant la detenció de nou persones acusades de preparar actes terroristes i la decisió del Jutjat Central d'Instrucció n. 6 de l'Audiència Nacional d'ordenar l'ingrés en presó preventiva sense fiança de set d'ells, el Síndic manifesta que:

1. Totes les idees democràtiques s'han de poder defensar i debatre de manera pacífica i respectuosa amb les idees dels altres. Cap aspiració política justifica, a la nostra societat, la utilització de mitjans violents i el Síndic sempre condemnarà l'ús de la violència per fer política. En aquest sentit, cal destacar que les manifestacions i les reivindicacions dels darrers anys al voltant del debat territorial a Catalunya han estat sempre pacífiques.

2. Tota persona detinguda és titular de drets fonamentals reconeguts en la Constitució espanyola i en els tractats internacionals signats pel Regne d'Espanya, incloent-hi el dret a posar la detenció en coneixement de la persona que desitgi i la de tenir accés a una persona lletrada des del moment de la detenció. Segons la informació de què disposa la institució, aquests drets no s'han respectat per a la major part de les persones detingudes en aquest cas, que han estat sota custòdia policial durant més de 30 hores sense assistència lletrada.

3. Així mateix, tota persona detinguda té dret a conèixer de què se l'acusa, cosa que en aquest cas no s'ha respectat pel secret del sumari que ha decretat el jutge instructor. En aquest sentit, si efectivament la investigació és matèria reservada, resulta sorprenent que la Guàrdia Civil hagi difós imatges del suposat arsenal que tindrien les persones detingudes. Aquests fets s'haurien d'investigar, atès que constitueixen una violació del secret del sumari.

4. Finalment, un principi elemental de qualsevol societat democràtica és la presumpció d'innocència que empara tota persona que és objecte d'investigació penal. Aquesta presumpció, que té la principal virtualitat en el si de l'actuació judicial, hauria com a mínim d'inspirar les autoritats públiques i els líders polítics que fan manifestacions públiques al voltant d'aquests fets. Tota expressió que en aquesta fase doni per feta la comissió de delictes per part de les persones detingudes fa un mal favor a una instrucció serena i rigorosa dels fets per part de les autoritats judicials competents.

Aquest comunicat es posa en coneixement del Defensor del Poble i de les altres institucions internacionals de defensa de drets humans perquè en tinguin coneixement als efectes oportuns.

Barcelona, 27 de setembre de 2019 

Tornar